Манол Пейков
Манол Пейков/ Снимка: БТА архив

С декларация на парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ за Пловдивския панаир започна днешното заседание на Народното събрание.

Дълги години той беше нашият прозорец към света, през 70-те и 80-те години на 20 век на Международния есенен панаир Пловдив се изсипваше цяла България. Това каза в декларация от парламентарната трибуна Манол Пейков от „Продължаваме Промяната – Демократична България“. По думите му градът се е пукал по шевовете и много пловдивчани са се изнасяли от собствените си домове за седмица, за да ги дадат под наем на туристите.

„Допреди двайсетина години на никой пловдивчанин, а предполагам и на никой българин, не му беше минавало през ума, че това знаково място, създадено от хората за хората, може някога да се превърне в нечие феодално владение, поне до появата на Георги Гергов“, коментира Пейков.

„Г-н Гергов за първи път протегна ръка към Пловдивския панаир през 2006 г. и не освободи хватката си цели 17 години, докато не доведе изкусният си план до успешен край – образцовата, методична и безмилостна техника на превземане на Пловдивския панаир от г-н Гергов се задвижва от хитри задкулисни хватки и непрекъснато смазване на общинската и държавна машина с правилните стимули“, смята депутатът.

Пейков отбелязва, че според устава на панаира решенията на Общото събрание се приемат с мнозинство от две трети.

„И ето, че на помощ на руския консул и виден олигарх се притича не кой да е, а г-н Бойко Борисов“, коментира още той.

Според Пейков няма никакво съмнение, че както справедливостта, така и елементарният държавнически инстинкт изискват акциите, дарени преди седем години на община Варна, да се върнат безвъзмездно на държавата. Само до вчера изглеждаше, че това е невъзможно, каза депутатът и допълни, че вчера Търговският регистър ни е изненадал приятно, като е отказал да впише акциите с аргумента, че оценката им е остаряла. С други думи – разполагаме с прозорец от около седмица, в който можем да възстановим справедливостта и да защитим обществения интерес, смята Пейков. По думите му ключът е в ръцете на Общински съвет Варна, който може и трябва да ревизира решението си и да върне акциите на държавата.

„В заключение се обръщам към вас, дами и господа, депутати от ГЕРБ и лично към Вас, г-н Борисов, каза Пейков и добави, че си позволява да им припомни клетвата, която всички са дали в встъпването си в длъжност – „във всички свои действия да се ръководим от интересите на народа“. Според Пейков в конкретния случай интересите на народа са от ясни по-ясни. Вие сте тези, които държите лоста за спасяването на най-голямото и най-старото търговско изложение на Балканите, една от емблемите на Пловдив и България. Кметът на Варна е ваш, мнозинството в Общински съвет Варна също, подскажете им какво трябва да сторят“, каза още Пейков.

Източник: БТА

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук