министерство на финансите

За пореден път от Министерството на финансите ще предложат за продан дългови книжа за 200 милиона лева, става ясно от обявения от БНБ аукцион. Както през миналата седмица, и сега книжата са със срочност десет години и половина при лихвен процент от 2,25 на сто, съобщава БНР.

При предишния аукцион обаче не бяха одобрени всички поръчки, а интересът дори не изпълни целия обем на емисията. Тогава финансовото министерство анонсира, че се отказва от предварително публикувания календар за дългови емисии.

Припомняме че през септември България емитира успешно, но на висока цена, еврооблигации на обща стойност 2.25 млрд. евро (4.4 млрд. лв.). Продадени бяха 7-годишни еврооблигации с номинал 1.5 млрд. евро, като реализираната доходност е 4.33%, а лихвеният купон е 4.125 и 12-годишни книжа за 750 млн. евро, като постигната доходност е 4.81%, а лихвеният купон – 4.625%.

Ако книжата бяха продадени през пролетта, дори на фона на войната в Украйна, лихвата щеше да са поне с 1.5 процентни пункта по-ниска. Това означава, че за целия срок на облигациите държавата щеше да спести около 300 млн. евро (близо 600 млн. лв.), сочат консервативните оценки на експертите. Това означава, че правителството  ощетява данъкоплатците с поне 70 млн. лв. годишно допълнително за лихви.

Досега от вътрешния пазар са поети малко над 2,5 милиарда лева, а от външния – 2,25 милиарда евро. Общо за годината страната ни може да поеме 10,3 милиарда лева нови задължения.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук