Дискусионното решение на военното ни министерство за поддръжка поддръжка на самолетите „МиГ-29“ на родната авиация вече върви към бърза реализация без оглед на критиките от множество експерти. С руския авиопроизводител „МиГ“ бе подписано рамково споразумение на стойност към 82 милиона долара. Този път сделката не е обжалвана. Тя трябва да осигури поддръжка на 15-те ни изтребителя от този модел за следващите 4 години. Предвижда се доставката на резервни части и услуги, като подмяната на части ще бъде извършвана от български инженери в авиобазата „Граф Игнатиево“. Така се възстановява летателната годност на изтребителите на ВВС и се гарантира тяхната експлоатация, включително и изпълнението на задачите по охрана на въздушното пространство.

Според Министерство на отбраната новото споразумение на води до отказ от процедурата за придобиване на нов тип многоцелеви боен самолет, нито я забавя. Нейната подготовка била „в напреднала фаза“ и се очаква до края на април проектът да влезе в Народното събрание.

Нещата, обаче, изглеждат като отлагане, тъй като първоначално екипът на министър Каракачанов трябваше да внесе проекта в правителството през февруари, а после го отложи за март. Сумата по придобиването на нов вид самолет ще надхвърли законово определената граница от 100 млн. долара, над която всяка военна поръчка трабва да бъде обсъдена и одобрена от парламента. Това означава още време преди реалното задвижване на проекта, ако въобще мине в Народното събрание.

След като миналата година шведската фирма „СААБ“ бе уж предпочетена със своите нови самолети „Грипен“, бяха открити нередности в критериите за класирането на офертите и нещата се върнаха в първоначална фаза. Наскоро министър Каракачанов  обяви, че разширява състезанието за поръчката с включването на още фирми. Поради неяснотите около проекта, в това число и точните му финансови параметри, много експерти и анализатоли се съмняват в бъдещето му.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук