Гроздан Караджов
На снимката: Гроздан Караджов.

Вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов е подал оставката си, стана ясно по-рано днес по думите на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер. Министърът на спорта Радостин Василев пък ще подаде оставка утре, заяви той пред журналисти в парламента днес.

На пресконференция в МРРБ днес Караджов отрече да е искал още 3,9 млрд. лв. с актуализацията на бюджета и определи твърденията на премиера Кирил Петков като лъжа.

„Решението е взето, четиримата министри подават оставки заедно със заместник-министрите, това не подлежи на никакъв коментар“, заяви Радостин Василев в парламента.

Припомняме, че вчера лидерът на ИТН Станислав Трифонов обяви, че оттегля министрите си от кабинета. Става ясно, че оставката на един от тях – Гроздан Караджов, вече е депозирана.

Какво каза Караджов на пресконференцията в МРРБ?

„Това, което беше представено вчера, че едва ли не аз съм поискал 3,9 млрд. допълнително в бюджета на МРРБ, е лъжа“, заяви регионалният министър в оставка.

„Аз никога не съм искал тези пари, няма нито един ред от моя страна, свързан с тези лъжи и с такива искания“, добави Караджов.

„В паниката, че изпускат управлението, в паниката, че не знаят какво да кажат, започнаха по същия начин, както когато се избираше гуверньора на БНБ, да говорят за крадливите фирми, за крадливите милиарди, за неща, които всъщност нямат нищо общо“, каза Караджов.

Караджов прочете стенограмата от заседанието на Министерския съвет, от която става ясно, че не е поставял условия за даване на допълнителни средства към бюджета на министерството.

Той обясни как са се натрупвали задълженията на тази стойност. 1,2 млрд. лв. са по решението на Народното събрание да се ползват за стари плащания, още толкова за стари започнати и недовършени работи.

Караджов посочи, че във вторник е бил в Министерството на финансите с документ, в който се вижда, че са се натрупали допълнителни задължения, които създават дефицит в бюджета на МРРБ. По думите му това е дупка в размер на 3,9 млрд. лева, която се получава от решение на Народното събрание, с която се прехвърлят 1,2 млрд. лева от бюджета на МРРБ за стари плащания, както и още 1,2 млрд. които са за стари започнати, но недовършени работи.

Според него е поемана отговорност, че тези средства ще бъдат добавени в актуализацията на бюджета, но това не се е случило.

Гроздан Караджов отрече да е поставял като условие приемането на тези средства за приемането на актуализирания бюджет. ИТН ще подкрепи бюджета в социалната му част, добави досегашният вицепремиер.

Вече са изплатени 660 милиона по решението на Народното събрание, остава рискът и за републиканската пътна мрежа, каза още Караджов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук