Министърът на околната среда Нено Димов ще се срещне с кметовете на Каварна, Балчик и Шабла, с представители на инициативния комитет „Да спасим Добруджа“ и със засегнатите браншови организации.

Причината – недоволството от последните дни на местните заради заповед на МОСВ за забраната на строителството, риболова и земеделието в защитената зона „Комплекс Калиакра“. След намесата на премиера Бойко Борисов, Димов отмени решението си.

Целта на срещата, която ще започне в 10:00 часа в сградата на община Варна, е да бъде обсъдена ситуацията, възникнала след осъдителното решение срещу България на Съда на Европейския съюз и да се постигне възможно най-правилно решение за всички страни и за държавата.

От Гражданска инициатива „Да спасим Крайморска Добруджа“ са разпратили отворено писмо до медиите, в което настояват за незабавно уволнение на експерти от БАН и Софийския университет, които, според протестиращите, са картирали погрешно данни за имоти и кадастрални карти.

Апел е изпратен и до главния прокурор Сотир Цацаров да се самосезира и да направи разследване за свързаност на действията на тези експерти със „зелените“ неправителствени организации.

Собствениците на имоти в Крайморска Добруджа благодариха на премиера Борисов, че се е намесил.

Освен това, те искат да участват в написването на интегрирания план за управление на Защитените зони в Крайморска Добруджа.

Свързана статия:

Димов: БСП заложиха бомба със закъснител в Каварна и Балчик, тя избухна

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!