Единодушно всички членове на Съветът за сигурност на ООН гласуваха санкциите срещу Северна Корея, наложени заради извършените от Пхенян нови ракетни изпитания, съобщиха световните агенции.

Резолюцията предвижда забрана на износа от КНДР на въглища, желязо, желязна руда, олово, оловна руда и морски продукти.

Очаква се това да доведе до съкращаване с 1/3 на годишния износ на Пхенян, който сега възлиза на 3 милиарда долара.

Освен това, проекторезолюцията предвижда забрана на страните, в които работят севернокорейци, да увеличават техния брой.

Забранява се също създаването на нови съвместни предприятия с КНДР и допълнителни инвестиции във вече съществуващите.

Санкциите предвиждат също замразяване на авоарите и забрана за пътуване спрямо 13 физически лица и предприятия, свързани с ядрената и ракетната програми на Пхенян.

Проекторезолюцията е по предложение на САЩ, които са се разбрали с Китай.

В резолюцията се призовава за възобновяване на „шестстранните преговори” – международния форум за денуклеаризация на Корейския полуостров, с участието на двете Кореи, Китай, САЩ, Русия и Япония, предаде ДПА.

Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли заяви след гласуването, че новата резолюция „позволява да се изпрати силно послание на севернокорейския режим”.

„Не трябва да се заблуждаваме, че сме решили проблема. Ни най-малко. Севернокорейската заплаха продължава да тегне върху нас и бързо става все по-голяма“, добави Хейли.

Тя увери, че действията на САЩ ще продължат, за да „защитят себе си и своите съюзници”.

Китайският посланик в ООН Лю Цзеи изтъкна след гласуването, че единодушното одобряване на резолюцията е показало „единството на позициите на страните по света по въпроса за постигане на мир на Корейския полуостров“.

В същото време представителят на Пекин изтъкна, че разполагането в Южна Корея на американските системи за противоракетна отбрана ТААД /THAAD/ не помага за стабилността региона.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства новите санкции срещу Северна Корея, които според него ще имат „много голямо финансово въздействие”.

 

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!