Миню Стайков
На снимката: Миню Стайков /в средата/

Подсъдимият бизнесмен Миню Стайков е бил обект на прекомерно дълго задържане, отсъди Европейския съд по правата на човека, съобщи бТВ. Той излезе от ареста през февруари т.г. след 2 г. под стража.

В решението, публикувано днес, се посочва, че „липсват достатъчни основания за удължаването на задържането на жалбоподателя отвъд първоначалния период на криминалното разследване“.

В същото време, решението не води до плащане на обезщетение от страна на България. В решението се посочва, че представителят на ищеца е представил остойностено предложение за извънсъдебно споразумение, но не и конкретен иск за справедливо обезщетение на съдебна фаза.

„Освен това, като има предвид конкретните обстоятелства по настоящото дело, Съдът не открива никакви убедителни съображения, които да налагат присъждането на справедливо обезщетение“, пишат от съда.

Съдебните процедури срещу Миню Стайков започнаха на 5 септември 2018 г., след като специализираната прокуратура влезе в офисите и на дружествата „Винпром Карнобат“ ООД, „Сис Индустрийс“ ООД и „Топаз Мел“ ООД, а на следващия ден Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на осем души за участие в организирана престъпна група, ръководена от Миню Стайков. Според обвинението с действията си участниците са избегнали и плащането на ДДС и са възстановили неследващ се данъчен кредит в размер на 1 016 139 лева при търговска дейност. По отношение на Миню Стайков съдът прие като обосновано предположението, че участвал в схема за пране на пари.

През 2019 г. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу 14 души, сред които подсъдимият Миню Стайков и 5 длъжностни лица от Държавен фонд „Земеделие“. По това дело бизнесменът и останалите са подсъдими за участие в престъпен сговор с цел злоупотреба със средства от Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

В началото на февруари т.г. след 2,5 години в следствения арест, Миню Стайков се прибра вкъщи с електронна гривна за наблюдение. Апелативният специализиран наказателен съд измени мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ в домашен арест поради влошено здравословно състояние

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!