Черноморското крайбрежие на България е дългогодишен фаворит на почиващите, благодарение на слънчевия климат, пясъчните плажове и местната култура. Въпреки това, за тези, които търсят почивка, която предлага повече от просто лежане на плажния пясък, тогава древният морски град Созопол е точното място за тях.

Разположен на 35км. южно от Бургас, курортът си има всичко, което бихте искали за една пълноценна почивка. С богата история и местно очарование, Созопол продължава да бъде хит сред туристите, които опознават живописната му природа и красотата на стария град.

Шон Гарнет от Daily Mirror реши лично да изследва, защо задължително градът трябва да е в списъка ви с бъдещи пътувания.

Туристическият дневник на Шон

Старият военен джип 4×4  заседна на върха на хълма, заобиколен от гъста гора под пламтящо слънце. Докато се взирахме в привидно безкрайната пустош, докато се опитвахме да си припомним какви умения за оцеляване можем да научим (и желаейки да имаме бира), нашият водач заяви: „Не се притеснявайте, всичко ще бъде наред”.

broken-down

След като шофьорът удари с чук няколко пъти и целият вече беше покрит с масло, двигателят се разпали и бяхме спасени от потенциалната разходка из пустинята.

Така се отправихме на вълнуващо сафари през покритата с дървета странджанска планина в България – приключение  офроуд с почти опустошеното превозно средство от съветската епоха, благодарение на което обаче опитахме вкусен мед, посетихме съвременен замък и прекрасен селски ресторант.

Нашите водачи ни предоставиха дегустационна сесия и открих, че техният мед е много различен от обикновения. По-плътен е и има почти хрупкава текстура. Медът се прави от пчели, използващи цветен прашец от цветята на липите.

Приключение за нас беше и спирането в ресторантът, наречен „Къща за гости”, в задната част на един дом във Фазаново.

Обядът и напитките бяха част от гостоприемството на собственика – бивш професионален борец. Там спечелих и състезание по стрелба организирано сред цялата ни група (което включваше и германци, така че това беше нещо като международен мач) в гората, а наградата ми беше бутилка газирани вино.

Sean-Garnett
На снимката: Шон Гарнет

Това бе едно от многото пътувания, предлагани от нашия хотел в историческия курорт Созопол.

Други включваха круиз по реката – охлаждане на палубата, докато се наслаждавате на питие и пейзажа , посещение на близкия град Несебър на моторна лодка с обиколка с екскурзовод на историческия град. И между другото, Несебър заслужава да го посетите и можете да направите по всяко време от Созопол, без да е необходимо организирано специално пътуване. До него може да се стигне с катамаран, което отнема около 45 минути, или с по-спокойно каране на лодка, а освен това има и градски автобуси. Градът ще ви изненада с древната си архитектура, лабиринтът от тесни улички, съчетани с модерни барове, ресторанти и магазини.

Созопол е популярен сред българите и много от ресторантите там предлагат традиционни музикални и танцови вечери. Старият град е особено очарователен с древните си старинни сгради и сенчести тесни улички. Ако историята е вашето нещо, този град е потопен изцяло в нея.

В яхтеното пристанище плавателните съдове тръгват за екскурзии на залез слънце и обикалят около залива, преди да се завърнат около остров Св. Иван, където са открити останките на Йоан Кръстител през 2010г.

Българите изглеждат много спокойни. Вероятно  заради слънцето, морето и евтината бира.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук