Барние
на снимката: главният преговарящ от името на ЕС за Брекзит Мишел Барние

Главният преговарящ от страна на ЕС за Брекзит Мишел Барние е уведомил посланиците на 27-те страни членки, че „остава да се свърши още много работа“ по споразумението за развода между Лондон и Брюксел, съобщава „Франс прес”.

ЕК публикува изявление малко след срещата на Барние с дипломатите, която се случва само четири дни преди ключова среща на върха на Европейския съвет.

„Мишел Барние се срещна с посланиците от 27-те страни членки в неделя следобед. Това стана след конструктивните технически разговори с представители на Обединеното кралство през уикенда“, се посочва в комюникето.

„Той ще уведоми за хода на преговорите и комисията за Брекзит към ЕП. Още много работа остава да бъде свършена“, се посочва още в изявлението.

Техническите разговори с Лондон ще продължат и в понеделник, а във вторник Барние ще се отправи към Люксембург, където ще се срещне с министрите от ЕС, подготвящи срещата на върха в четвъртък и петък.

Именно срещата на лидерите от ЕС е ключова в усилията за договаряне на нова сделка по Брекзит преди крайния срок на 31 октомври.

Ако британският премиер Борис Джонсън не успее да се договори с колегите си от евроблока този месец има голяма вероятност Лондон да напусне без споразумение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!