цивилизации

Цивилизацията на атлантите, живели и създали развито общество на континента /или голям остров/ Атлантида, е една от най-мистериозните и разпалващи фантазията човешки култури. За нея не се знае практически нищо, освен това, което ни е оставил Платон, а то не е достатъчно дори за точното локализиране на потъналия материк. Известна е обаче причината за загиването на атлантите – техният континент бил потопен във водите на океана.

Съществуват обаче други древни цивилизации, някои още по-стари от тази на Атлантида, които са обвити в още по-голяма тайнственост, макар и да не са така известни. Те обаче представляват дори по-голяма мистерия, защото причините за тяхното изчезване остават неразгадани и за тях науката все още е на ниво предположения. Ето някои от и най-мистериозните изчезнали цивилизации:

Маите

Те са класически пример за напълно изгубена цивилизация, чийто монументални храмове, пътища и градове са погълнати от джунглите на Централна Америка. Макар че техни потомци съществуват и в наши дни, разцветът на цивилизацията е през първото хилядолетие след н. е.

Маите търпят бърз и непонятен упадък около 900 г. от н. е., вероятно поради комбинация от войни и износване на плодородния слой на земеделските им земи. Това може би е довело траен глад и напускане на градските центрове.

Цивилизацията Харапа

Една от най-великите и най-древни цивилизации е известна под простото име Цивилизация от река Инд или Цивилизация Харапа. Съществувала е преди хиляди години и вероятно е достигнала брой на населението 5 милиона души – 10% от цялото население на Земята тогава. Обхващала е огромни райони от съвременна Индия, Пакистан и Афганистан по поречието на Инд и е кръстена на главния си градски център.

Градът Харапа е имал широки булеварди, напреднало водно дрениране, металообработващи центрове, масивни тухлени сгради и тухлени къщи – и всичко това е било изоставено преди около 3500 години. Смята се, че причинете са същите, като при маите, но няма нищо, което да доказва тази теза.

Преди няколко десетилетия група изследователи на древните цивилизации и палеоконтакта /контакт с извънземни същества в миналото/ посочиха, че структурата на разрушение на сградите на Харапа и другия голям древен център – Мохенджо Даро – съответстват на образеца на разрушенията при атомен взрив. Тази твърде смела теория също не получи развитие.

Великденските острови

Хората от Великденските острови са пример за друга класическа изгубена цивилизация, известна със своите огромни и загадъчни каменни статуи. Как е загинала тази полинезийска цивилизация, която с векове е издигала каменните си статуи?

Според някои учени тя се е заселила на острова между 700 и 1200 година от н. е., употребила е неговите дървета и земеделски ресурси и се е преместила на друг остров.

Каталхьоюк

Смятан за най-старият град в света, Каталхьоюк на територията на съвременна Турция е бил в разцвет между 9 000 и 7 000 години преди Христа. Той е изграден по уникален начин. За разлика от другите градове, той няма улици, а е направен като кошер, с опрени една в друга къщи, в които се влиза през дупки на покрива.

Смята се, че населението е отглеждало всичко – от житни растения до бадеми – отвъд градските стени. Влизало е в домовете си по стълби или по странични пасажи на покрива.

Обществото е преджелязно и предписмено, но е оставило впечатляващи свидетелства за напредналост. То се е занимавало с изкуство и е имало сложна ритуалност. Вероятно в разцвета си е било съставено от 10 000 души. Защо те изоставят града си? Неизвестно.

Гьобекли тепе

Една от най-мистериозните построени от човека структури изобщо, Гьобекли тепе също се намира в Южна Турция. Представлява серия от сглобени една за друга овални стени и колони или монолити, изрисувани предимно с животни. Вероятно става въпрос за храм на номадските племена в региона. Комплексът не е служел за постоянно пребиваване.

Това е най-старата известна трайна структура, построена от човек. Вероятно представлява върхът на Месопотамскта цивилизация. Какво е почитано там? Къде са отишли хората? Може би никога няма да научим, но археолозите работят здраво по въпроса.

Ангкор

Повечето хора са чували за великолепния храм Ангкор Уот в Камбоджа. Той обаче е само малка част от огромната градска цивилизация по времето на кхмерската империя Ангкор. Тя е просъществувала от 1 000 до 1 200 година след Христа и вероятно е достигала население от 1 милион души.

Сега почти всичко е погълнато от джунглата. Можем само да гадаем, но според пътищата и каналите, свързващи множеството райони, това вероятно е била най-голямата урбанизирана зона на своето съвремие.

Набта Плая

Между 7 000 и 6 500 години преди Христа в днешната Египетска Сахара възникнало невероятно градско общество. Хората там опитомили добитък, били земеделци, създали изкусна керамика и оставили след себе се каменни кръгове, които говорят, че тази цивилизация се занимавала и с астрономия. Археолозите вярват, че Набта Плая е  предшестващата цивилизация на великите градове по Нил, възникнали в Египет хиляди години по-късно.

Макар че цивилизацията Набта сега се намира в сух регион, във времето на разцвета й годишните особености на мусоните са били различни и в падината е имало езеро, позволяващо разцъфтяването на великата цивилизация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!