От кабинета на председателя на гръцкия парламент заявиха, че гласуването за ратифициране на споразумение със съседна Македония за промяна на името на страната с цел нормализиране на отношенията и позволяване на присъединяването й към НАТО бе отложено за петък. Забавянето има за цел да да бъдат изслушани големия брой депутати, които искат да говорят по време на дебата.

Гласуването бе насрочено да се състои късно вечерта в четвъртък, но от кабинета на председателя заявиха, че няма да има достатъчно време, за да позволи на всички, които са регистрирани да говорят, да се обърнат на подиума.

Според Договора от Преспа, подписан миналата година, Бившата югославска република Македония ще промени името си на „Република Северна Македония“, а Гърция ще оттегли възраженията си по отношение на присъединяването на страната към НАТО и ще сложи край на продължилия близо 30 години спор. Но сделката е изправена пред силна опозиция и в двете страни.

Около 1500 полицейски служители са заели позиции около Атина преди началото на  демонстрациите срещу ратифицирането на споразумението от страна на Гърция.

Рано в четвъртък протестиращите от Гръцката комунистическа партия (ГКП) пуснаха две гигантски знамена по стените на Акропола, за да изразят протеста си срещу споразумението със Скопие. Опонентите на договора твърдят, че сделката с Македония няма да сложи край на потенциална териториална заплаха за северния гръцки регион Македония. Масовите демонстрации миналата неделя бяха белязани от насилие.

Правителството на премиера Алексис Ципрас се нуждае от подкрепата на шест опозиционни депутати, за да бъде ратифицирано споразумението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!