протест, блокада на София

Днес в 16 часа на Орлов мост започна митинг-концерт, под надслов „Бъдеще за България – бъдеще за младите“. Демонстрацията ще продължи по 22 часа. Отсечката на бул.“Цариградско шосе“ от Орлов мост до алея „Яворов“ е затворена за автомобили от сутринта. Движението на масовия транспорт беше спряно към 15.00 часа,  като тролеите и автобусите ще се движат до края на деня по променени маршрути. Организаторите на демонстрацията не са нито „Отровното трио”, нито „Правосъдие за всеки”, нито „Демократична България”. Исканията обаче са същите – оставка на правителството и промяна. На място са се събрали стотици хора, но демонстрацията протича спокойно. Има изключително много млади хора, някои са довели и децата си.

Митингът

Концертът блокира източната част на кръстовището на Орлов мост. Митингът се сля с традиционния протест срещу правителството и главния прокурор.

Участниците обявиха, че целта им е извоюване на истинска демокрация в страната, оставка на правителството, борба с корупцията и реално правосъдие. Сред говорителите на сцената има екоактивисти, студенти и хора със свободни професии. Те посочиха че протестният митинг се прави тук, защото по традиция от 1989 година на това място се защитават гражданските свободи на хората.

Изказване направи проф.Асена Стоименова, председател на българския фармацевтичен съюз, която получи обвинение от прокуратурата „за всяване на паника чрез медийни изяви“. Тя посочи, че й е била поискана парична гаранция от 20 000 лева по обвинение по член 326, ал.1, защото е предупредила пред БНР и БНТ за възможен недостиг на лекарства заради коронавируса.

Целите на събитието

Атанас Гогов е един от организаторите. Той споделя, че целта на концерта е на едно място и в един ден да бъде показан мащабът и готовността хората да отстояват демократичните ценности и европейското бъдеще на България.

В социалните мрежи, където се организира, пише:

„На 27.09 ще бъдем заедно с всички артисти, предприемачи, общественици, интелектуалци и активни граждани, които са лицето на България през света и които не се страхуват да застанат с лицата си срещу безобразното управление на страната.

Хората, които оставят позитивната следа след себе си, които са светлият пример за своите сънародници и съмишленици. Хора, които са успешни въпреки държавата.
За активно гражданско общество, за граждански контрол и общонационално обединение в името на бъдещето на България!

Поканете всички ваши близки и приятели тази неделя 27.09 от 16.00ч на Орлов мост!

Целта на събитието е да съберем поне 3.5% от всички Българи (65% от всички граждани на България заявяват, че подкрепят протестите) Заедно на едно място, в един ден и да покажем мащаба на готовността да отстояваме демократичните ценности и европейско бъдеще на България.

Времето вече е на младите и с присъствието си на митинга-концерт заедно ще кажем “Да” на промяната, която толкова силно очакваме от 1989 г. насам. С нас ще са знакови рок-групи, рапъри и изпълнители от различни поколения.

30 години преход стигат! Време е да влезем в 21-ви век. Заедно. Обединени като нация!
Оставка, а след нея модернизация на държавата, която е възможна, защото можещи хора в България има!

Споделяйте събитието, подкрепете го с дарение през ХелпКарма тук:
https://bg.helpkarma.com/…/badeshte-za-mladite-badeshte-za…/
и поканете всички ваши близки и приятели тази неделя 27.09 от 16.00ч на Орлов мост! Нека покажем силата на нацията ни! Обединена. Сега!”

В митинг-концерта ще участват групите „Контрол“, „Уикеда“, „Сленг“ и др. , а посланията, които ще се отправят са за плурализъм, свобода, солидарност и за гражданско общество и активност.

Събитието на Орлов мост започва в 16 часа. Заради митинг-концерта се въвежда реорганизация на движението на градския транспорт.

Кои са организаторите?

Анастас Гогов и Виктор Иванов запознават през юли по време на една от антиправителствените демонстрации. Идеята им е на сцената да се качат не само музиканти, а и други хора с опит в бизнеса, културата и изкуството, които да споделят впечатленията и идеите си за развитието на гражданското общество.

Идеята им е събитието да покаже, че основната част от протестиращите са мотивирани не от лични интереси и политически амбиции, а от желанието в държавата им да има принципи и върховенство на закона.

По информация на „Свободна Европа” Анастас Гогов е на 40 години и има син. Занимава се с бизнес психология, развиване на лидери, изпълнителни директори и предприемачи. Завършил е индустриален мениджмънт в Техническия университет, управление на отбраната и въоръжените сили във Военната академия, както и Българското училище за политика „Димитър Паница“. Има и няколко специализации по психология, както и по управленски и информационни системи в Англия. В момента учи военна психология.

Виктор Иванов е на 33 години и има син и дъщеря. Завършил е психология в Софийския университет и магистратура по бизнес мениджмънт в Рим. В момента работи като специалист в сферата на човешките ресурси.

Целите им са да организират „нещо по-различно от процесите, които виждахме до този момент на улицата.”

„Нещо, което да даде нова енергия на протеста, да обедини хората – митинг-концерт, който да има положително послание и да привлече повече млади хора. Целта ни е да покажем, че има път и бъдеще за България и след Бойко Борисов“, казва още Анастас пред „Свободна Европа”.

За да поемат разходите за сцена, охрана и тоалетни по време на концерта в неделя, Анастас и Виктор набират средства чрез платформата за дарителски кампании Helpkarma. Вложили са и лични спестявания, но по думите им, „ако 2000 човека дарят по 20 лв, ще са достатъчни“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук