Митов кукла
На снимката: Даниел Митов

Според ГЕРБ твърденията за подслушване на политици от опозицията преди изборите на 4 април са неистина, защото подслушването по закон се разрешава от съда, а никой съд не би го позволил. Това заяви пред БНР зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

„Служебният кабинет прави неща, които не са му работа. Цел на служебните кабинети е да осигурят приемственост в администрацията, да осигурят добрата работа на държавата и на администрацията, да подготвят избори. Не разбирам смяната на шефовете на НАП, на ДНСК, на Митниците. Чисто политически е ясно какво се случва. Връщат се фигури от времето на Орешарски… Служебният кабинет не трябва да се опитва да овладява държавата, не може да прави такива радикални промени“.

Според него няма доказателства за подслушвания и те ще се окажат поредната фалшива новина.

„Няма как да се заметат следи, както се твърди. Нека се направи проверка. Няма как да са подслушвани политици от опозицията, няма съд, който да разреши такова нещо. Процедурата е достатъчно сложна и добре подредена, за да не се допусне подобно масово подслушване. Очевидно целта на служебния кабинет е да смени шефовете на служби, което не му е работа“.

Припомняме, че вчера Митов и колегата му Тома Биков обясниха повдигането на темата с подслушването с желанието на държавния глава да смени шефовете на службите, които са защитени от уволнение с мандата си. Обяснението на ГЕРБ е, че президентът е недоволен от разкриването на шпионска мрежа, действала у нас в полза на Руската федерация. Президентът отвърна, че спецслужбите от години бездействат по множество корупционни казуси и са допуснали създаването на тази шпионска мрежа и затова смените на шефовете им са неизбежни. По този повод Митов

„Не може да бъде обвинявано правителството, че е допуснало шпионска мрежа, а да е похвалено че я е показало“, каза днес Митов, напомняйки, че дори в държави с най-добра инфраструктура на сигурността, „са се случвали такива неща“. По повод упреците на Радев за бездействието при опита за отравяне на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев добави: „Британските служби ли допуснаха да бъдат отровени Литвиненко и Скрипал?!“

Даниел Митов отново подчерта, че ГЕРБ настояват за конкретни резултати. Да бъдат разсекретени всички документи за подслушване на политици, ако те съществуват.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук