Християн Мицкоски
На снимката: Християн Мицкоски

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски призова политиците в Северна Македония да поведат битка за победа над България в Европейската комисия.

В интервю за македонската медия А1он Мицкоски каза:

„България може да блокира когато поиска и както поиска. Ако ние в Брюксел победим България, това ще е исторически момент.

Според него е възможно „да има промяна в преговорната рамка“ на Северна Македония за членство в ЕС.

В неделя Мицкоски ще присъства на откриването на така наречения Македонски културен клуб „Никола Вапцаров“ в Благоевград.

„България може да го приеме за провокация, но ние не отваряме културен македонски център, чието име е на доказан сътрудник на фашистите, македонският народ е антифашистки и така е създал своята държава на основата на борбата срещу фашизма и тези две неща не могат едно с друго да се свързват. Второ, ние не отхвърляме идентичността на България, те отхвърлят нашата, и в това има съществена разлика“, каза лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски ще изпрати свой представител на откриването на така наречения Македонски културен клуб „Никола Вапцаров“ в Благоевград. Пендаровски е получил покана, но е отговорил, че на събитието ще присъства секретарят на кабинета му Миле Бошняковски.

По-рано Пендаровски изрази почуда защо не е поканен на събитието, което по думите му е първото, организирано от македонци в България, откакто Северна Македония е независима държава.

Семейството на българския поет заяви, че не е давало съгласието си клубът да носи името му, а и че самият Вапцаров се е самоопределял като българин.

Министерството на външните работи вчера заяви, че не коментират инициативи на частни лица, но вижда „провокация“ в пристигането на македонски представители с категорична антиевропейска убеденост за откриването на клуба.

Междувременно днес премиерите на България и Република Северна Македония Гълъб Донев и Димитър Ковачевски ще участват в церемонията, с която ще се постави началото на строителството на железопътния участък Куманово – Беляковце – Крива Паланка. Отсечката е част от паневропейския Коридор VIII и е ключова за укрепването на свързаността по оста Черно море – Адриатическо море.

Срещата между двамата министър – председатели е само няколко дни, след като македонският президент Стево Пендаровски коментира, че вписването на българите в конституцията на страната му „не е приоритет“. Темата бе една от ключовите при приемането на т.нар. френско предложение през лятото за прецизиране на рамката за преговори и вдигането на ветото за начало на преговори между Скопие и Брюксел за членство в Европейския съюз.

Срещата между двамата премиери Гълъб Донев и Димитър Ковачевски идва в момент, когато за пореден път мултидисциплинарната историческа комисия проведе двудневно заседание, за което не е докладван особен напредък.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук