Японският консорциум „Мицубиши“ се отказва от турски проект за ядрена енергия поради нарастващите разходи, съобщи японският бизнес всекидневник “Никей”.

Разходите за изграждане на забавения проект са скочили до около 5 трилиона йени (44 млрд. долара), което е почти двойно повече от първоначалната оценка. Това затруднява водещия строител Mitsubishi Heavy Industries и неговите партньори да продължат реализацията на плановете, съобщи “Дейли Нюз”.

Увеличението се дължи на повишените изисквания за безопасност вследствие на срива през 2011 в ядрената атомна електроцентрала „Фукушима Дайчи“ в Япония, а неотдавнашното понижение на турската лира също допринесе за увеличаването на разходите.

Проектът беше договорен от правителствата на Япония и Турция през 2013. Консорциум, воден от „Mitsubishi Heavy Industries“, проведе проучване за осъществимост до март за изграждането на 4 500 мегаватов завод в провинция Синоп в турския регион на Черно море.

Първоначално 30% от разходите по проекта бяха планирани да бъдат покрити от консорциума и 70% от заеми от Японската банка за международно сътрудничество и други кредитори.

Очакваше се консорциумът да бъде 51% собственост на Mitsubishi Heavy Industries, Itochu и френската електрическа компания Engie, а 49% на други компании, включително Турската корпорация за електроенергия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!