Михайло Подоляк
На снимката: Михайло Подоляк

Мобилизацията на Русия е предвидима стъпка, която ще се окаже крайно непопулярна и показва, че войната не върви по плана на Москва, заяви днес съветникът на украинския президент Михаил Подоляк.

В текстово съобщение до „Ройтерс“ Подоляк казва, че руският президент Владимир Путин се опитва да прехвърли вината за започването на „непровокирана война“ и влошаването на икономическото положение на Русия върху Запада.

В сряда Путин нареди първата мобилизация на Русия от Втората световна война насам, като предупреди Запада, че ако продължи това, което той нарече „ядрен шантаж“, то Москва ще отговори с мощта на целия си огромен арсенал. Повече за това – четете тук.

Това значително ескалира конфликта за Украйна и идва в момент, когато Русия се бори с украинската контраофанзива, която принуди войските ѝ да отстъпят и да предадат част от окупираните територии.

„Абсолютно предвидимо обръщение, което прилича по-скоро на опит да оправдаят собствения си провал“, пише Подоляк, давайки първата реакция от страна на украинската президентска канцелария.

„Войната явно не върви по сценария на Русия и затова се наложи Путин да вземе крайно непопулярни решения за мобилизация и силно ограничаване на правата на хората“.

Великобритания смята, че заплахите на Путин трябва да се приемат сериозно,

Речта на руския президент Владимир Путин беше обезпокоителна ескалация и заплахите, които той отправи, трябва да се приемат сериозно, заяви министърът на външните работи на Великобритания Джилиан Кийгън пред Sky News.

„Ясно е, че това е нещо, към което трябва да се отнесем много сериозно. Това очевидно е ескалация“, каза Кийгън.

„Това е смразяващо. Това е сериозна заплаха, но такава е била отправяна и преди“, каза тя в отделно интервю за BBC.

Путин отново заяви, че целта му е да „освободи“ индустриалното сърце на Донбас в Източна Украйна и че повечето хора в региона не искат да се върнат под това, което той нарече „иго“ на Украйна.

„Цялостното обръщение очевидно беше повече от лъжите на Путин, беше пренаписване на историята“, каза Кийгън.

Германия смята мобилизацията за ескалация на войната в Украйна

Частичното мобилизиране на войски по нареждане на Русия е по-нататъшна ескалация на конфликта в Украйна, на която германското правителство обмисля своя отговор, заяви в сряда вицеканцлерът на Германия.

Роберт Хабек заяви, че това е „поредната лоша и погрешна стъпка от страна на Русия, която, разбира се, ще обсъдим и ще се консултираме политически относно начина на реакция“.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук