Сомая Фаруки
На снимката: Сомая Фаруки

След като се обърна към световните лидери в ООН с молба да защитят образованието и правата на жените в Афганистан, година след като талибаните взеха властта, Сомая Фаруки, бивш капитан на афганистанския момичешки отбор по роботика, избухна в сълзи зад кулисите.

„Миналата година бях в класната стая, но тази година момичетата не са в класната стая. Класните стаи са празни, а те са по домовете си. Така че ми беше твърде трудно да се контролирам, да контролирам чувствата си“, каза 20-годишната Фаруки пред „Ройтерс“.

Фаруки, която сега учи в Университета за наука и технологии в Мисури, напуска Афганистан през август миналата година, когато ислямистките талибани завзеха властта, а САЩ и съюзниците им изтеглят силите си след 20-годишна война, пише „Ройтерс“.

В речта си в ООН в Ню Йорк тази седмица, когато световните лидери се събират за срещата на високо равнище на Общото събрание на ООН, тя ги призова да се обединят и да поискат повторно отваряне на училищата за момичета и защита на техните права.

„Тази седмица всички вие сте тук, за да предложите решения за промяна на образованието за всички, но не трябва да забравяте онези, които [са] останали назад, онези, които нямат късмета изобщо да са в училище“, каза Фаруки.

„Покажете своята солидарност с мен и с милиони афганистански момичета.“

Талибаните заявиха, че жените не трябва да излизат от дома си без роднина от мъжки пол и трябва да покриват лицата си, въпреки че някои жени в градските центрове пренебрегват това правило.

През март талибаните направиха обратен завой по отношение на обещанието си да открият гимназии за момичета. Повечето тийнейджърки сега нямат достъп до класните стаи, а хиляди жени са били изтласкани от работната сила поради по-строгите ограничения и икономическата криза в Афганистан, твърдят международните агенции за развитие.

Талибаните твърдят, че зачитат правата на жените в съответствие с тяхното тълкуване на ислямското право и че от март работят по начин за откриване на девически гимназии.

В понеделник на срещата на високо равнище „Трансформиране на образованието“ генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова талибаните „незабавно да премахнат всички ограничения върху достъпа на момичетата до средно образование“.

„Образованието на момичетата е сред най-важните стъпки за постигане на мир, сигурност и устойчиво развитие навсякъде“, заяви Гутериш.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен откри във вторник Алианса за икономическа устойчивост на афганистанските жени – партньорство между Държавния департамент и Бостънския университет, насочено към насърчаване на предприемачеството и образователните възможности на афганистанските жени и разширяване на възможностите за работа както в Афганистан, така и на други места.

„Жените, независимо къде живеят, трябва да имат равни права във всеки аспект на живота си“, каза Блинкен.

„През 2022 г. това трябва да е очевидно за всеки човек на тази планета. Но, разбира се, не е и ние трябва да се борим за това. Трябва да се борим за това всеки ден“, добави Блинкен.

Рина Амири, специален пратеник на САЩ за афганистанските жени, момичета и права на човека, заяви, че инициативата ще се сблъска с много предизвикателства. Нестабилността, липсата на сигурност и финансовият хаос ще натежат на всички опити да се подкрепи връщането на жените в афганистанското общество.

„Това, което искаме да покажем, е, че има устойчивост“, каза тя.

Ферешт Фороу, главен изпълнителен директор на Code to Inspire, първото училище по програмиране за жени и момичета в Афганистан, заяви на събитието на алианса, че е трябвало да затвори училището си и да премине към онлайн обучение, след като талибаните са взели властта.

Тя избухна в сълзи, докато казваше, че 80% от учениците са се върнали в училище дистанционно и че от понеделник училището е успяло да получи разрешение от талибаните да отвори отново условно.

„Успяхме да накараме 300 момичета да се явят на приемен изпит и да дойдат в нашето училище по графичен дизайн. Просто е невероятно колко трудно беше тази година“, казва тя през сълзи.

„Текстовите съобщения, които получих от момичетата, бяха сърцераздирателни“.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук