Хората по цял сват си купуват маски, за да държат настрана новия смъртоносен коронавирус. Много компании изискват от служителите си да носят маски. Училищата в Южна Корея са казали на родителите да осигурят на децата си маски и дезинфекциращи кърпички за ръце, когато са се върнали от зимна ваканция.

Обаче дали всичко това върши работа. Зависи…

Всички вируси са достатъчно малки, за да преминат през стандартна лицева маска, но за щастие не могат да се разпространяват самостоятелно, каза д-р Марк Денисън от медицинския център на университета „Вандербилт“ в Нашвил, който е изучавал предишните коронавируси SARS и MERS, /от същото семейство като новия/. Вирусите се разпространяват от човек на човек чрез микроскопичните капчици, пръскащи при кихане и кашляне. те попадат по ръцете или други повърхности, който после са докосвани от различни хора и те се заразяват като си пипат очите, носовете и устата.

Маските блокират по-големите от тези капчици, което значи, че вършат някаква работа, каза Денисън. Също така, докато човекът е с маска, не може да си пипа носа и устата. така се предотвратява пренасяне на микроби, останали по околните повърхности след някой, който е болен.

Нищо от това обаче не е установено чрез специално проучвания. Никой не е сравнявал различни групи от хора с маски и без тях, като ги изложи на новия микроб, подчерта Денисън.

Най-добрият начин да избегнем новия вирус е да си мием ръцете със сапун и вода. Ако няма такава възможност, използвайте дезинфекциращи кърпички със съдържание на алкохол. Това е същият похват като избягването на вируса на обикновен грип или настинка.

В сряда UNICEF съобщи, че е доставило 6 тона респираторни маски и защитни костюми на Китай, за да бъдат употребявани от здравните работници.

Новият вирус даде тласък на търсенето на маски. „Респилон“, чешката компания, която прави „нанофиброви“ маски в Китай, през последната година е продала в целия свят 700 000 от тях. Само за последната седмица са получени поръчки за 7 милиона. Появи се обаче проблем – фирмата не можа дълго да произведе нито една, защото китайското правителство удължи празничния период за китайската Нова година в опит да овладее разпространението на заразата и фабриката не работи.

В Тайван, където празненствата са приключили, фабриките са „на линия“ и работят. Премиерът Су Цен-Чан оповести, че правителството вече е раздало 23 милиона маски и че Тайван е готов да произвежда по 4 милиона нови дневно.

Заради удължените празници фабриката за маски в Шанхай е преминала на „турбо“ режим. Според Ляо Хуолин, президента на компанията, която прави маските, се работи по 24 часа в денонощието, на 2 смени по 12 часа. Той призна, че се нарушава трудовият закон, но „работниците разбират защо“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук