Федерика Могерини
на снимката: Еврокомисарят по външна политика Федерика Могерини

Пет години след незаконното анексиране на Крим и град Севастопол от Руската федерация, Европейският съюз потвърждава категоричната си ангажираност с въпроса за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Това каза в декларация върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

„ЕС изтъква отново, че не признава и осъжда това нарушение на международното право и остава ангажиран с прилагането на политиката си на непризнаване, в това число посредством ограничителни мерки. ЕС призовава отново държавите членки на ООН да обмислят подобни мерки за непризнаване в съответствие с резолюция 68/262 на Общото събрание на ООН, се казва в документа, разпространен от Съвета на ЕС”, се казва в декларацията на Могерини.

По думите й „нарушаването на международното право от страна на Русия доведе до опасно покачване на напрежението в Керченския проток и Азовско море”.

„Необоснованото използване на сила от Русия срещу Украйна на 25 ноември 2018 г. напомня за негативните последици от незаконното анексиране на Кримския полуостров за регионалната стабилност. ЕС отново призовава Русия да освободи безусловно и без повече забавяне незаконно задържаните украински членове на екипажа, плавателните съдове и оборудването”, се посочва в декларацията.

Европейският съюз остро осъжда изграждането на Керченския мост без съгласието на Украйна, „което представлява още едно нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна”.

Могерини добавя, че Европейският съюз очаква от Русия да гарантира безпрепятствено и свободно преминаване на всички кораби през Керченския проток до и от Азовско море в съответствие с международното право.

В декларацията се посочва също, че ЕС не признава провеждането на избори от страна на Руската федерация на Кримския полуостров и се отбелязва, че нарастващата милитаризация на полуострова продължава да оказва отрицателно влияние върху сигурността в региона на Черно море.

Федерика Могерини допълва, че след анексирането на Крим, положението с правата на човека там значително се е влошило и сериозно са били нарушени правата на кримските татари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!