на снимката: върховният представител на ЕС по външната политика и въпросите на сигурността Федерика Могерини

Държавите от Западните Балкани се превръщат за Европейския съюз в партньори по въпросите на осигуряването на безопасността, докато по-рано те бяха разглеждани единствено като огнище на нестабилност.

Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и въпросите на сигурността Федерика Могерини след пристигането си на второто работно заседание на двудневната неформална среща на министрите на отбраната на страните от ЕС във Виена.

„Започнахме срещата с много важна дискусия за нашето сътрудничество в областта на сигурността със Западните Балкани. Винаги сме разглеждали Западните Балкани като зона на нестабилност, сега ние ги разглеждаме като партньори в тази област и обсъждаме заедно с НАТО как да повишим нашето сътрудничество в сигурността в региона“, каза тя.

Министрите на отбраната на държавите от ЕС ще обсъдят възможностите за разширяване на европейската програма за Постоянно структурно сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната, включително и с привличането на страни-партньори, добави още Могерини.

Днес започва двудневната среща на министрите на външните работи на страните от ЕС под ръководството на австрийското председателство на Съвета на ЕС. Основните теми на разговорите във Виена са напрежението в Близкия изток, отношенията между ЕС и САЩ, както и европейската перспектива пред Западните Балкани.

На срещата ще присъстват и външните министри на страните от Западните Балкани, поясни домакинът – министърът на отбраната на Австрия Карин Кнайсл.

„За участие в неформалната среща на външните министри, известна като „Гимних“, сме поканили и страните-кандидатки за членство от Западните Балкани. А темите са дигитализацията, енергийната сигурност, за която Западните Балкани имат ключово значение“, заяви Кнайсл преди срещата.

Външните министри ще обсъдят ситуацията в Йемен, Либия и Сирия, както и отношенията с Иран след оттеглянето на Съединените щати от ядрената сделка. Друга тема в контекста на трансатлантическото партньорство е ядрената програма на Северна Корея. А Западните Балкани са в центъра на вниманието с конкретни стъпки за установяване на междуетническа толерантност като ясно условие за членство в ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!