олимпийски огън

Международният олимпийски комитет (МОК) не изключва възможността за отмяна на Олимпийските игри в Токио, като решението ще бъде взето и оповестено до 4 седмици. Това стана ясно след извънредно заседание на Изпълнителния борд на МОК поради увеличаващият се натиск от страна на много атлети и национални олимпийски комитети Игрите да бъдат забавени.

Според МОК провеждането на събитието в редуциран вариант също би било възможност. По неофициална информация в момента се обсъждат няколко дати за провеждането на Игрите – октомври 2020 или юли 2021 година.

Междувременно японският премиер за първи път каза, че може да се наложи и отмяната на Олимпиада в Токио, ако стане ясно, че при провеждането и няма да може да се осигури безопасността на спортистите, които ще пристигнат в Япония.

В реч пред парламента Шиндзо Абе заяви че Япония все още е напълно ангажирана с реализацията на олимпийските игри, но добави: „че ако стане трудно да се гарантират здравето и безопасността на спортистите, решението да отложим Олимпиадата може да стане неизбежно”

Преди заседанието, вчера Националният олимпийски комитет на Канада (НОК) обяви, че няма да изпраща своите спортисти на Летните олимпийски игри в Токио заради разпространението на коронавируса. Текстът на изявлението на НОК на Канада беше публикуван от портала CBC.

„Взехме трудно решение да не изпращаме спортисти на Олимпийските игри в Токио заради рисковете, свързани с коронавируса“, се казва в изявлението.

Летните олимпийски игри в Токио трябва да се проведат по план от 24 юли до 9 август тази година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!