Темпът на пристигане на тестовете не позволява да върнем всички ученици в клас, каквато беше нашата идея. Появяват се два до три пъти по-малко. Имаме тестове само за учениците от първи до четвърти клас. Това каза на брифинг министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

„Имаме контингент от тестове, които стоят в Регионалното управление на образованието, но изчакваме, за да видим какво ще реши Министерството на здравеопазването, за можем да ги пренасочим. Само с тези в склада нищо не можем да направим, те са прекалено малко“, подчерта Николай Денков.

По думите му снощи са пристигнали още около 40 хиляди теста, има 89 хиляди теста в склада, като няма 200 хиляди.

„Нямаме тестовете, които ни трябват. При това положение можем да продължим да чакаме тестовете, което е абсолютно неприемливо при настоящата ситуация или да се промени заповедта така, че учениците да се върнат“, коментира още министър Денков.

 

Припомняме, че по-рано днес здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че  всички ученици се връщат в класните стаи от понеделник. Той каза още, че тестването вече ще се извършва само веднъж седмично – в първия учебен ден от всяка седмица, а изследванията ще правят с щадящи тестове. За учителите остава  тестването два пъти в седмицата.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!