Красимир Вълчев, МОН
на снимката: Министърът на образованието Красимир Вълчев

До края на годината информационната система на МОН ще има нова функционалност. Всички студенти, завършили педагогическа специалност, ще могат да се регистрират в нея като ще имат възможност да избират общината, в която желаят да работят и дисциплината, която да практикуват.

Освен това в системата ще могат да се правят справки за това къде и по кои предмети има нужда от педагози. Това обяви просветният министър Красимир Вълчев.

„По този начин ще имаме ясна представа с какъв брой кадри разполагаме, и къде има недостиг. Не е изключено на някои места пенсионирани да продължат да работят“, смята министърът.

Това са налага поради факта, че в последните години над 5000 учители се пенсионират ежегодно, като тази година се очаква да излязат от системата между 4500 и 5000 учители, но още не се знае колко от тях ще останат на работа, въпреки  правото си на пенсия.

Вълчев добави, че около 4000 учители се търсят сега в училищата в страната, като всички свободни работни места се обявяват в сайтовете на Регионалните управления по образованието и в Агенцията по заетостта.

Общо учителите в страната са над 90 000 и очакваме тези места да бъдат заети, коментира Вълчев и добави, че най-голям недостиг на педагози има по физика, математика, химия, информатика, по чужди езици, търсят се също така и ресурсни учители.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук