Красимир Вълчев
На снимката: министърът на образованието Красимир Вълчев

Няма ранно сексуално образование в българските училища. Има отделни теми в по-горните класове, които са съобразени с възрастовото ниво на учениците, каза образователният министър Красимир Вълчев.

„Това, което са направили в Перник, са го направили непредпазливо и с липса на доза чувствителност към въпроса. Миналата година издадоха заповед на началниците на регионални управления да се въздържат и да подхождат с доза предпазливост към подобни теми“, поясни Вълчев и подчерта

Министърът подчерта, че не е давал такова разрешение на началника на РУО в Перник и го възприема като своеволие от нейна страна.

„Ще ѝ потърся дисциплинарна отговорност и ще настоявам за наказание“, каза той и увери, че вече е стартирал такава процедура.

Министърът разграничи превенцията срещу насилието от случилото се в Перник и уточни, че и към двете теми трябва да се подхожда внимателно и отговорно. Вълчев коментира още, че задължителната предучилищна подготовка за четиригодишни ще стартира като мярка от 15-и септември.

„Там, където няма готовност и достатъчно места, ще предложим двугодишен отлагателен период. До две години може да изградим във всички градове необходимият брой детски градини, за да обезпечим местата за четиригодишните – обяви той и добави, че проблем с недостига на места има само в София и някои малки населени места – Само в София до 3 г. ще остане такъв недостиг. Готови сме за такъв компромис. Дори да се преодолее този недостиг в София, трябва да продължи строителството на нови детски градини, за да няма предучилищни групи в училища, за да намалим средното запълване на деца над 25 в група.“

Вълчев коментира, че тази мярка оказва много добър ефект върху развитието на децата.

Междувременно депутати от различни политически сили в Народното събрание вече поискаха изслушване на министър Вълчев по казуса в Перник.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!