Северномакедонският парламент прие закона за ратифициране на Северноатлантическия договор със 114 гласа „за“. Законът ще влезе в сила, след като Испания ратифицира Протокола за членство на страната в НАТО. Очаква се това да стане през март. Всички останали държави членки на пакта са ратифицирали споразумението с Македония за членство. Въпреки че все още се очаква одобрението на Испания, пред македонският парламент вече бе издигнат флагът на НАТО.

По-рано председателят на парламента Талат Джафери отбеляза в речта си, че пътят на С. Македония към НАТО, гледан през призмата на последните три десетилетия, изобщо не е лесен и преплетен с много бурни моменти.

„Той започна през 1993 г., когато тогавашния парламент прие „Решението за членство в Северноатлантическата договорна организация – НАТО“, с което депутатите недвусмислено и решително изразиха готовността си да станат нейна членка и определиха пътя на наскоро получилата независимост държава“, каза той.

Джафери припомни, че през последвалите години парламентът е приел четири декларации в подкрепа на интеграцията на страната в НАТО.

„През годините в съюзничество с Алианса подготвихме армията и държавата според стандартите на НАТО и изпълнихме критериите за членство“, каза още председателят на парламента.

И управляващи, и опозиция приветстваха ратификацията на договора.

Депутатите от СДСМ Йован Митрески и от ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицевски се обърнаха към парламента по повод приемането на закона.

„Днес пишем история и сме участници в исторически момент за страната ни, момент, който определя нашето бъдеще и проправя пътя към стабилност, развитие и просперитет“, заяви координаторът на парламентарната група на СДСМ Йован Митрески.

Координаторът отбеляза, че чрез положителните и реформаторски политики, както външно, така и вътрешно, Македония се е превърнала от „заробена държава“ в положителен пример за Балканите, пример за това как се развиват и поддържат добросъседски отношения, как се разрешават десетилетни спорове с наличието само на добра воля, честна мисъл и визия за бъдещето.

„Нашата стабилност и сигурност никога повече няма да бъдат поставяни под въпрос. Бъдещето на страната ни е гарантирано“, каза Митрески.

Той поздрави лидера на СДСМ Зоран Заев, който „с лидерската си визия и смелост е успял да се справи с проблема, измъчващ страната от десетилетия и блокиращ с години нейния евроатлантически път. Депутатът визира Преспанският договор, затворил най-трудния въпрос с южната съседка Гърция.

Митревски поздрави и опозицията, че най-накрая е приела да стане член на НАТО под новото конституционно име Република Северна Македония. Координаторът на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицевски отбеляза, че ВМРО-ДПМНЕ винаги е била за присъединяването на Македония към НАТО.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!