Урсула фон дер Лайен, гласуване
На снимката: Урсула фон дер Лайен

Ръководителят на Европейската комисия заяви във вторник, че Брюксел може да приеме чиста раздяла с Великобритания, но призова Лондон да търси амбициозна сделка за свободна търговия. Тя обаче предупреди, че всички търговски споразумения идват с правила и Европа ще се стреми да защити своите стандарти. Фон дер Лайен каза, че Обединеното кралство може да получи „изключителна“ търговска сделка, но ако спазва евростандартите – нещо, което британският премиер Джонсън не изглежда скрлонен да приеме.

„Все още имаме своите стандарти, които трябва да се спазват“ – каза председателят на ЕК.

В обръщението си към Европейския парламент Урсула фон дер Лайен отбеляза, че правителството на премиера Борис Джонсън е заявило, че би работило с Европа при основните условия на Световната търговска организация, съобщи АФП. Фон дер Лайен приветства заявената амбиция на Джонсън да направи Великобритания „световен шампион по свободна търговия“, но предупреди:

„Бях малко изненадана, когато чух премиера на Обединеното кралство да говори за австралийския модел. Но Европейският съюз няма търговско споразумение с Австралия. В момента търгуваме при условията на СТО. И ако това е британският избор, добре, ние приемаме това без никакви въпроси. Но всъщност просто сме в момент, в който се споразумяхме с Австралия, че трябва да прекратим тази ситуация и работим по търговска сделка с тях. Разбира се, Великобритания може да реши да се стреми към по-малко, но аз лично вярвам, че трябва да бъдем много по-амбициозни.“

Великобритания напусна ЕС на 31 януари след 47 години членство.

Лондон постигна съгласие с Брюксел за преходен период до 31 декември 2020 г., за да може двамата партньори да договарят нови търговски отношения. Подробностите все още не са договорени, но Лондон казва, че ще напусне единния пазар на ЕС и митническия съюз, които в момента улесняват безпроблемната трансгранична търговия.

„Правителството потвърди плановете за въвеждане на контрол върху вноса на стоки от ЕС на границата, след като преходният период приключи на 31 декември 2020 г.“, се казва в изявление на Обединеното кралство.

Също така било важно „да се отнасяме еднакво към всички партньори, тъй като започваме да договаряме собствените си търговски споразумения със страни по света“, се казва в изявлението.

Великобритания се надява да договори нови търговски сделки със Съединените щати, Япония, Австралия и други държави заедно с споразумение с ЕС. Британският финансов министър Саджид Джавид обеща във вторник да изгради „трайни отношения“ за финансовите услуги в рамките на търговска сделка след Брекзит, според плановете, които той ще очертае през следващите месеци.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!