Училища, IT сектор, МОН

Нова програма на Министерството на образованието ще вкара IT сектора в училищата.

Една от новите програми e „IT фирми в училище и учители в IT фирми”, която позволява на сектора да влезе в училищата, а учители да изкарат стаж в компаниите.

Бюджетът на програмата, която включва три модула, е 1 милион лева.

Четири нови програми и променени модули в останалите 13 бяха представени на пресконференция от зам.-министъра на образованието Таня Михайлова.

„В първия модул се предвижда фирмите да влязат на краткосрочни посещения при ученици от 1 до 10 клас. Вторият е насочен към гимназиалната степен – професионални и профилирани гимназии като целта е бизнесът да влезе в конкретни часове и да ги обучават на различни технологии. Третият модул предвижда учители да отидат за кратко на обучение в IT фирми”, обясни Михайлова.

Според нея тази програма ще съкрати пътеката между бизнеса, реалната практика и теоретичните знания. Тя допълни още, че това ще даде възможност и за учителите също да обновяват знанията си, работейки с актуални практики.

Още нови програми подготвят от МОН: „Заедно в грижата за ученика“, „Мотивирани учители“, и „Иновации в действие“. „Голямата ни амбиция е чрез тези програми да подпомогнем модернизирането на българското образование.

„Средствата, които се отпускат са от държавния бюджет за 2019 г. и те са около 76 млн. лв.“, обясни зам.-министърът.

МОН е създало програмата „Мотивирани учители”, чрез която ще се опита да намали бъдещия недостиг на преподаватели в системата.

„Тя е насочена в няколко направления. От една страна ще даде възможност на учители, които са изключително добри, да предадат своя опит в училища, в които е предизвикателство да работиш с ученици. Тяхната основна задача ще бъде да мотивират учениците. Ще се даде възможност също специалисти да придобият допълнителна квалификация на учители по предмети, в които се усеща липса на кадри, като астрономия, физика, математика, информатика и информационни технологии. Учители, които в момента преподават, могат да придобият и друга квалификация“, обясни Михайлова.

Ръководителят на програмата обяви, че по нея 80 учители – корпус от най-добрите учители, ще могат да отидат да преподават в най-трудните училища, 100 учители ще могат да получат допълнителна специализация, а други 100 ще могат да придобият педагогическа специалност.

По другата нова Национална програма „Заедно в грижата за ученика”, чийто бюджет е 1 млн. лв. ще бъде осигурена плавната адаптация на децата, постъпващи в детска градина и преминаването им в училище.

Наред с новите програми се заделят повече средства за НП „Ученически олимпиади и състезания”. Предстои новите програми и залегналите промени в останалите 13 да бъдат качени в сайта на МОН за обществено обсъждане.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук