Радев, протест
Президентът Радев отново говори пред протестиращите

Два протеста се провеждат в центъра на София. Единият е разноцветен, в него различни опозиционни сили се обявяват срещу действията на прокуратурата и потъпкването на демокрацията и иска оставката на правителството. Другият е в подкрепа на правителството на Бойко Борисов и поиска оставката на държавния глава. Хиляди граждани се събраха, за да участват в двата протеста. Те са разделени от полицията. Подлезът между Президентството и Министерски съвет бе затворен от униформените служители.

Протестът пред Президентството

Протестът, към който се присъедини впоследствие и държавният глава започна още в 15.00 часа, когато пред „Дондуков 2“ започнаха да се събират хора. Постепенно пространството между Президентството и Археологическия музей се изпълни с граждани. Сред тях има както млади хора на около 20-30 години, така и представители на по-възрастното поколение. Хората почти нямат плакати, нямат партийни знамена, а развяват българския трикольор.

Тази демострация събра различни политици и опозиционни сили, обединени за момента от възмущение от управлението и от действията на прокуратурата. Така на едно място се оказаха привърженици на БСП и такива на „Да, България“ и други организации, които нормално не си сътрудничат политически. Крум Зарков от БСП изрази увереност, че ставащите събития са знак за промяна.

Нова реч на президента

Държавният глава отново слезе при протестиращите и повтори призива си „Мутри, вън!“. Той заяви, че протестите срещу мафията се превръщат вече в кампания, която обединява леви и десни, сини и червени, и която не прави разлика по народност и произход.

„Скъпи сънародници, радвам се, че отново сме заедно, защото протестът срещу българската мафия се превръща в кампания, и няма сила, която да ни спре!“, обърна се Радев към протестиращите.

„Стига да сме мъдри и непреклонни, няма да повторим грешките от 2013 г., няма да се делим на леви и десни, на сини и червени, на русофили и русофоби, американофили и американофоби.

Няма да се делим на българи и турци, както някои в своето безсилие се опитват отново да се заиграват с етническата карта на страната – няма да го допуснем.

Имаме ясно кредо: Свобода, законност, справедливост за всеки един в България.

Не сме тук, защото сме еднакви, тук сме, за да защитим свободата си, а за да бъдем себе си, първо трябва да сме свободни.

Тук сме, за да кажем НЕ прокурорския рекет, и НЕ на произвола, който погазва принципа за невинност!

Не на прокурорското бездействие за огромната корупция във властта, която разсипва България.

Тук сме, за да кажем НЕ на страха, на който се опира мафията, завладяла властта в държавата.

Тук сме, за да защитим българската природа, която е наш дом, в който искат да се върнат милиони българи емигранти, прокудени от отчаяние. България е за всички тях.

България не е собственост на олигарсите, тя е за всички нас.

Тук сме, за да поискаме честни избори и машинно гласуване, за да не може мафията да се самовъзпроизвежда!

Всички вие – свободните граждани, с вашето присъствие, показвате, че Европа не може да гледа на България с широко затворени очи!

В следващите дни мафията ще сее разкол, ще очерня лидерите на протеста, ще внушава, че вие сте платени, ще организира бутафорни провокации и контрапротести, но нека знае едно – платените протести са там, където са автобусите.

Моля ви за едно важно нещо: не бъдете агресивни към нашите братя и сестри, които са от другия край на площада – те са там от принуда и страх – нека им помогнем да се освободят от страха и принудата, убеден съм, че ще го направят скоро!

Мафията ще ни плаши със статистиката от пандемията, но най-страшната пандемия е на корупцията и автокрацията. Призовавам всеки един да спазва мерките заради себе си, но и да пази близките си.

В заключение искам да кажа нещо важно: Днес на площада се решава бъдещето на България – не във Фейсбук, не на масата, а именно тук!

С вашето присъствие днес гласуваме за бъдещето на България!

На площада днес всички ние в следващите дни ще напишем историята, от която няма да се срамуваме. Всички заедно!

Мутри – вън!

Бог да пази България!“, заяви президентът.

В момента двата митинга са разделени, от двете страни на улицата. Симпатизантите на партията на Бойко Борисов искат оставката на президента Румен Радев. Вече се чуват скандирания „Червени боклуци“.

„Здравейте хора на ГЕРБ! Добре дошли да покажете, че не сте мутри! Ние никога не сме мразили, ние работим за България!“ С тези думи беше официално открит протестът в подкрепа на правителството.

Митинг в подкрепа на правителството

Постепенно пред сградата на Министерския съвет започнаха да се събират и привържениците на ГЕРБ и правителството. Кордон от полиция раздели двата протеста от двете страни на булеварда. Привържениците на Борисов бяха посрещнати с викове „Мафия“ от своите опоненти.

Протестиращите в подкрепа на премиера носят плакати „Аз съм мутра“. Те скандират „Бойко“. Привържениците на правителството заявяват, че са тук, за да защитят постиженията на управлението. Пред МС са дошли и членове и симпатизанти на ГЕРБ от провинцията.

Министри от кабинета Борисов излязоха на контрапротеста в подкрепа на правителството. При хората, подкрепящи кабинета на премиера, дойдоха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, социалният министър Деница Сачева, министърът на туризма Николина Ангелкова, председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, министърът на земеделието и храните Десислава Танева, Красимир Велчев, и други.

Контрапротестиращите поискаха оставката на президента Румен Радев.

Според председателя на парламента Цвета Караянчева, „президентът Румен Радев иска да свали правителството, за да изтегли България от чакалнята на Еврозоната“. Караянчева допълни, че това не е контрапротест, а митинг в подкрепа на европейското правителство. По думите й президентът е постъпил скандално, призовава към „бунт“ и „гражданско неподчинение“ и обижда управляващите, наричайки ги мутри.

„Ние не сме мутри“, заяви пък лидера на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя бе категорична, че правителството няма да подаде оставка „под натиска на тези, които за зажаднели за власт“.

„Нека бъдем единни и подкрепим правителството и този парламент, както и политиката, която гарантира светло бъдеще на децата“, каза Дариткова.

„Да върнем нормалността между институциите – призова пък министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева – Да продължим да отстояваме нормалността, диалога и любовта помежду си.”

Според нея сегашното управление единствено гарантира европейското развитие на България.

Освен Караянчева на площада дойдоха и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, депутатите от ГЕРБ Тома Биков, Александър Ненков.

И на втория протест кулмивационната точка настъпи, когато при своите привърженици слезе премиерът Бойко Борисов. Той направи това веднага, след като на извънреден брифинг в МС коментира приемането на България в чакалнята на еврозоната.

Премиерът също отправи призив за единство:

„Искам да поздравя симпатизантите на президента Радев – днес е добър ден за България, справихме се добре“, обърна се той към събралите се на контрапротеста в негова подкрепа.

Там сме, където са и белите държави. От днес няма да фалират банки – от днес ЕЦБ, и Банковият съюз, ще контролираме това, което се случва. Ползите са големи за държавата, неслучайно там са всички бели държави. Истината е, че не трябва да ни разделя нищо. Това е най-гадното, което ни се случва в момента – цял свят ни се радва – българският лев е фиксиран на точната си цифра, която искахме – на този ден трябва да сме заедно с президента Радев и да се радваме, а не да ни разделя полиция. Хората в Европа няма да разберат защо в този момент сме разделени. Да се хващаме на работа, а не всяка вечер да задръстваме града“, допълни Борисов.

Това ще доведе ли до нещо хубаво, до просперитет или нещо друго? Затова истински ви моля – вместо да викате за оставка, викайте за единство, защото на парламента пише, че Съединението прави силата.

Благодаря, че сте дошли тук, не сме заедно и за това не съм щастлив. Днес трябваше да сме и управляващи, и опозиция заедно тук, но така са избрали. Само обединена България може да върви напред.

Желая ви да сте живи и здрави, не се поддавайте на провокации, обърна се премиерът към симпатизантите на ГЕРБ пред МС.“

Скоро след изказването на премиера имаше малък инцидент, при който за момент се появи възможност за пробив в полицейския кордон и пряка среща на двата митинга, но полицаите овладяха ситуацията. По непотвърдена информация има задържани, но за момента не е ясно дали са от привържениците на президента Радев, или от симпатизантите на ГЕРБ. Една от протестиращите, която се обяви „против ГЕРБ и БСП“ заяви, че опитът за пробиване на кордона е бил направен от приссътващата на протеста Мая Манолова. Това не бе потвърдено.

За инцидента Министерството на вътрешните работи съобщи официално към 22.30, че в рамките на двете масови прояви днес е възникнало напрежение. Участници в митинга пред сградата на „Дондуков“2 са замеряли полицаите от кордона с бутилки и яйца. Около 20.30 часа, когато е обявен край на митинга пред сградата на „Дондуков“1, част от събралите се пред Президентството са направили неуспешен опит да пробият кордона. Малко по-късно от участници в същата проява са нанесли щети на два автобуса.

След края на митингите, който се оказа фалшив поне за единия, двата протеста направиха две отделни шествия. Протестът пред Президентството тръгна към Народното събрание, като по традиция целта е те да стигнат до „Орлов мост“, а протестът в подкрепа на ГЕРБ тръгна по „Дондуков“.

Шествието срещу Борисов достигна до кръстовището пред Софийския Университет, където служители на полицията се опитаха да ограничат движението на протеста с цел да не се блокира кръстовището. Постепенно демонстрантите стигнаха до „Орлов мост“ и го блокираха.

Впоследствие обаче се появиха сведения за малки групи младежи с български трикольори, които се опитали да влязат в стълкновения с полицията. Поне двама са били арестувани. Не стана ясно с какви подбуди го правят.

Част от протестиращите отидоха да пресрещнат автобусите, с които поддръжниците на ГЕРБ трябваше да си отидат и също се стигна до стълкновения с полицията. Това провокира бърза декларация от страна на ГЕРБ със следното съдържание:

„Тази вечер след приключването на митинга на членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ в подкрепа на премиера Борисов и политиките на правителството, ултраси и платени провокатори нападнаха автобусите, с които трябваше да се приберат участниците“, съобщиха от ПП ГЕРБ в нарочна декларация.

„Върху автобусите беше извършен истински погром. Стъклата им бяха изпочупени с камъни. Към момента няма пострадали членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ, но това се дължи единствено на щастлива случайност.

От ПП ГЕРБ остро осъждаме подобни действия.

След тази вечер става ясно, че този, който нарича легитимно избраното правителство „мутри“, си служи с мутренски способи за дестабилизация на страната при това в исторически момент за държавата – приемането на България в чакалнята на еврозоната.

Настояваме незабавно президентът Румен Радев, Корнелия Нинова, Румен Петков, Татяна Дончева, Христо Иванов, Арман Бабикян, Велислав Минеков, Николай Хаджигенов, Мая Манолова и всички останали, които размахваха юмруци и средни пръсти да поемат политическата отговорност за тези вандалски действия. Президентът Румен Радев е длъжен да излезе и да призове всички платени провокатори да се приберат от улицата. Ако не го направи, то ще считаме, че той е основния подбудител за тези умишлени действия. Той беше този, който излезе и вдигна юмрук срещу народа.

Призоваваме органите на реда да защитят мирно протестиращите“

Протестът се възобнови пред Министерски съвет:

Много от протестиращите срещу правителството и прокуратурата не се разотидоха след блокадата на „Орлов мост“  се върнаха пред Министерски съвет, където продължават да викат „Оставка!“. Хора от друга група, която бе спряла пред Софийския университет, също започнаха да се връщат към началната си точка. В „Триъгълника на властта“ засега остават поне 1 500 – 2 000 души. Протестът продължава и в момента, но вече изглежда мирен.

Сред протестиращите остана бившият омбудсман и кандидат за столичен кмет Мая Манолова, кято предаваше на живо във „Фейсбук“.

След 23 часа полицейдкото присъствие се увеличи и силите на реда отделиха протестиращите от сградата на Министерски съвет, като ги изнесоха към зоната с фонатна пред Президентството. Много хора останаха и след това, като масово се зеричаха да дойдат и утре.

Протести в Пловдив

Освен в столицата, протести срещу главния прокурор имаше и в Пловдив. По различни данни между 200 и 1 000 души – граждани, а също представители на леви и десни формации, се събраха на демонстрация пред сградата на общината. Повечето от тях желаят промяна и изразиха недоволство от действията на правителството и прокуратурата. Издигнати бяха плакати „Долу ГЕРБ“  и „Мафията вън“, имаше скандирания „Гешев е позор“. Протестът протича мирно и е охраняван от полицията

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!