еврозона, Борисов
На снимката: управителят на БНБ Димитър Радев, премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов

Повече няма да има финансови измами, заяви премиерът Бойко Борисов на извънредна пресконференция в министерски съвет по повод на приемането на страната ни в чакалнята на еврозоната. Новината премиерът коментира на фона на два протеста – един с искане за оставка на кабинета и друг в негова подкрепа.

„В същото време на се радваме. На тази дата, с нашия президент, трябваше да сме заедно. Днес трябваше да сме заедно. Цяла Европа тръби, че българската банкова система е там, при белите държави – каза Борисов – Свършили сме огромна работа. Цял ден отбиваме атаките на нашите българи, които искаха да попречат на това, което е хубаво за народа.“

Според него влизането на страната ни в банковия съюз е важно за „икономиката и инвеститорите“. Премиерът потвърди, че влизането на страната ни в чакалнята на Еврозоната ще се случи при фиксиран курс на еврото от 1.95583 лева. Той отговори и на скандиранията по негов адрес на протестиращите.

Борисов, Горанов
Премиерът Борисов и финансовият министър Горанов

„Защо някой ще си позволява да ме обижда? На базата на какво?“

Борисов отправи и призив към опозицията:

„Да се захванем и да работим. Митингите да са в заводите”.

Той категорично не се съгласи, че прокуратурата действа избирателно в случая с арестите на президентските съветници.

„Прокуратурата всеки ден навестява някое наше министерство. Аршинът за всички е еднакъв. Когато ние сме единни, когато не си правим ние мръсотиите един на друг, България ще дръпне напред. Истински съм за „Съединението прави силата” – заяви премиерът.

Той коментира и нарастналото напрежение между институциите и между самия него и президента Радев.

„Ще има избори, народът ще ни подреди пак. Бил съм и опозиция, бил съм и управляващ. Не сме заедно. Разделена държава, изправена пред граждански протести, не е моята държава – каза премиерът в Министерски съвет – Подавам ръка на президента – истински ще съм щастлив да си подадем ръка и да тръгнем всички заедно. Пак давам пример за Камен Донев – има хора, такива епитети знаят, че… Политическата класа трябва да има отговорности – като искаш да управляваш, трябва да знаеш с кого и как. Благодаря на Обединените патриоти и на всички партии, които са ни подкрепяли, включително и за това решение. Дано се вразумим. Аз съм готов, И го правя. Днес капанът беше виден. Отстраняването на ръководителя на НСО показва, че съм бил прав.“

Премиерът Борисов благодари на Кристин Лагард, както и на целия екип, който е подготвил членството на България в механизма.

„Не мога да пропусна и канцлера Меркел, с която седяхме по време на председателството след вечерята на целия Европейски съвет, на който бяха всички президенти – никой не си изпрати заместник. Тогава, когато след вечерята седнахме с финансовия министър и гостите ни, и разговаряхме за това кое ни е най-големият приоритет. Казах – Еврозоната, защото когато си член на Банковия съюз, където са всичките бели държави, и банковата система е под мониторинг. Никой не може да прави финансови измами, да тегли кешове и прочие. Няма страх и за банките, защото всички работят вече по правилана на белите държави и ЕС стои зад гърба им. Надявам се и нашите съседи в Румъния скоро също да станат членове на механизма. И в същото време не се радваме – на тази дата с нашия президент трябваше да сме заедно“ – каза той.

Премиерът отказа да отговаря на въпроси на журналисти след края на пресконференцията.

„Исторически акт, който ще има голямо значение за бъдещето на България” – така управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев коментира новината за приемането на страната но във валутния механизъм ERM II.

На извънредния брифинг в Министерския съвет Радев заяви, че приемането на в Банковия съюз е исторически акт, „който придава тежест на нашата страна”. Специални благодарности за усилията управителят на БНБ отправи към премиерът Бойко Борисов.

Димитър Радев
Управителят на БНБ Димитър Радев

„Премиерът беше на висотата на историческите изискванията”, каза Димитър Радев.

Задоволство от новината изрази и министъра на финансите Владислав Горанов. Той изтъкна някои от предимствата, които страната ни ще има в края на пътя си към еврозоната.

„Интеграцията на страната ни в Еврозоната свързва икономиките на държавите-членки по начин, по който дава безспорни икономически, но и цивилизационни предимства. Свързваме нашата кръвоносна система с най-силните системи в света, това е задължително за успехите на нашето общество в бъдеще. Участието в Еврозоната изисква постоянни усилия от нас – реформи, които ни издигат на все по-високо ниво до нивото на богатите държави от ЕС. Днес бих искал да заявя, че когато българските инситуции и общество се обединят около една цел, то това може да бъде успешно.

Владислав Горанов
Финансовият министър Владислав Горанов

Благодаря на институциите, партиите и НС, който промени над 15 закона, за да постигнем изискванията на банковия съюз. Присъединяването към Еврозоната ще доведат до такова икономическо развитие, каквото имат останалите държави, които участват в механизма.

Това, че получихме доверието на останалите страни, ни кара да сме уверени, че в следващото десетилетие ще имаме икономическо развитие, което гражданите заслужават“, допълни финансовият министър.

След пресконференцията министър-председателят слезе при демонстриращите в негова подкрепа, пред които съобщи добрата новина и повтори призивите за единство на българите в този по думите му радостен ден.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук