Италия, карантина, мерки

Извънредното положение, въведено през януари във връзка с разпространението на коронавируса, може да бъде удължено в Италия до 31 декември. Това съобщи АНСА, позовавайки се на източници в правителството.

Според агенцията, все още официално не е взето решение. По-рано италианският премиер Джузепе Конте посочи, че извънредното положение, което изтича на 31 юли, вероятно ще бъде удължено. В същото време той поясни, че това ще позволи на правителството бързо да предприеме необходимите мерки в случай на отделни критични ситуации.

В четвъртък министърът на здравеопазването реши временно да забрани влизането в Италия на 13 страни извън ЕС с лоша епидемиологична ситуация, между които Армения, Молдова, Бразилия, Бангладеш. Както съобщи ТАСС, решението се отнася за всички граждани, които са били в тези страни през последните 14 дни, включително чужденци с разрешение за пребиваване в Италия.

„Валидността на постановлението е до 14 юли, след което списъкът на страните може да бъде преразгледан, като се вземе предвид епидемиологичната ситуация“, казаха от министерството.

В момента влизането в ЕС от страните от ЕС и Шенгенската зона е разрешено без карантина. Посетителите от всички останали страни, включително италианците, които се връщат в родината си, трябва да спазват двуседмична карантина.

В Италия, след пика на епидемията, причинена от новата коронавирусна болест през март и април, в резултат на почти двумесечна карантина, вълната от инфекции беше спряна. Сега ежедневният ръст на нови случаи е около 200. От началото на пандемията броят на заразените в републиката е надхвърлил 242 000, от които близо 35 000 са загинали.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!