Бейрут, взрив, загинали

Генералният секретар на ливанската партия Катаеб, Низар Наджарян, е станал жертва на експлозията в Бейрут. Телевизионният канал Ал Арабия обяви това на своята страница в Туитър.

Партията е част от парламентарното мнозинство, коалицията „14 март“, противници на алианса воден от „Хизбула“ и Свободното патриотично движение.

Най-малко 10 души са загинали и стотици са ранени при две експлозии в пристанището на ливанската столица Бейрут близо до ливанската военноморска база. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници в ливанските сили за сигурност и здравните служби.

По-рано бе съобщено, че експлозия е разтърсила жилищните райони на ливанската столица и жилища и офиси са повредени, а цели фасади на сгради са рухнали.

Според кмета на столицата, цитиран от телевизионния канал Скай Нюз, връзката с една от пожарните бригади е загубена, местоположението й не е известно.

Ракетен удар може да е причина за взрива на пристанището в Бейрут, съобщи Ал Хадат. Според него, целта на нападението, приписано на израелските военновъздушни сили, може да е бил склад за пиротехника на радикалното движение „Хизбула“.

Пострадали

Съпругата и дъщерята на ливанския премиер Хасан Диаб са ранени при мощната експлозия в Бейрут. Това съобщи телевизионният канал Ал Арабия. Според него сред ранените има и няколко съветници на ръководителя на кабинета.

Консулът на Казахстан в Ливан е получил леки наранявания в резултат на експлозията в Бейрут, сградата на дипломатическата мисия е повредена. Това съобщи пресслужбата на казахстанското външно министерство.

Според министерството, в този момент служителите на дипломатическата мисия са напускали сградата след края на работния ден.

В резултат на експлозията е пострадала и руска служителка на посолството на Русия. Тя е получила медицинска помощ.

Интернационална реакция

Израел не е замесен в експлозията в Бейрут, съобщи държавното радио Кан.

Турция заяви, че е готова да предостави цялата възможна помощ на Ливан в отстраняването на последиците от експлозията.

ООН съобщи, че все още не разполага с информация за случилото се, както и за евентуални щети на мироопазващата мисия в Ливан.

Президентът на Ливан призова за „спешни“ преговори на Съвета за отбрана. Премиерът на страната обяви сряда за национален ден на траур.

Възможна причина

Двете масивни експлозии може да са причинени от стари взривни материали, конфискувани преди години и съхранявани в пристанището, каза шефът на сигурността в града Абас Ибрахим.

„Изглежда, че експлозиите могат да са в стар склад, в който са съхранявани взривни вещества съдържащи експлозивни материали, конфискувани преди години“, заяви високопоставеният служител по сигурността и добави, че ще започне разследване на експлозиите.

Българи в Бейрут

Няма данни за пострадали български граждани при взрива днес в ливанската столица Бейрут, съобщиха от Министерството на външните работи.

Взривът е станал в район, недалеч от посолството ни в Бейрут. По информация на дипломатическата ни мисия няма пострадали сред служителите в посолството. По сградата му има минимални щети – счупени прозорци.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!