Десетки хора бяха ранени, когато мощен взрив на кола-бомба разтърси Кабул рано тази сутрин и въоръжени лица влязоха в сражение със специални части в район с военни и правителствени сгради.

Бомбата избухна в пиковете сутрешни часове. Кълба от дим се издигнаха над квартал Пули Махмуд Кан в столицата на Афганистан и разтърси сгради на разстояние до два километра.

Кореспондент „Франс прес” съобщи, че е чул изстрели след взрива.

„Първоначално се взриви кола-бомба, а след това няколко нападатели превзеха сграда. Районът е ограден от специалните сили на полицията и (те) отстраняват нападателите“, съобщи говорителят на вътрешното министерство Насрат Рахими.

Говорителят на министерството на здравеопазването съобщи, че 70 ранени са били откарани в болница, предупреждавайки, че цифрите могат да се повишат.

Районът бързо е бил блокиран от афганистанските сили и линейки, а дипломатическия район в близост до „Зелената зона“ бил заключен, като на никой не се е позволявало влизане или излизане.

Силно охраняваният квартал е седалище на някои военни и правителствени сгради, включително на приютяващата Разузнавателната агенция на Афганистан и Министерството на отбраната, както и на афганистанската Футболна федерация и афганистанския Борд по крикет.

Говорителят на футболната федерация Шамс Амини заяви пред АФП, че взривът е станал близо до главния вход на федерацията.

Нито една групировка не е поела незабавна отговорност и полицията твърди, че все още не знае целта или естеството на взрива.

В Кабул действат както талибаните, така и групировката „Ислямска държава“.

Експлозията идва два дни след като талибаните и САЩ започнаха седмия си кръг от преговори в столицата на Катар, Доха, като Вашингтон се стреми към пробив преди президентските избори в Афганистан през септември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!