Жан-Клод Юнкер, Франс Тимерманс
на снимката: Жан-Клод Юнкер, Франс Тимерманс

Срещата на върха в Европейския съвет като че ли свърши, преди да започне, коментират западните медии.

Консервативната Европейска народна партия (ЕНП) на германския канцлер Ангела Меркел се разбунтуваха срещу плана, разработен от лидерите на ЕС в кулоарите на срещата на върха на Г20 в Осака /известен като „Суши план”/, който предвиждаше социалдемократът Франс Тимерманс да бъде следващия председател на Комисията.

Консерваторите, които се събраха на среща преди срещата на върха, реагираха с необуздана ярост на предложението.

Новият план предвиждаше ЕНП да се откаже от председателствата на Комисията и Съвета, като запази само председателството на Европейския парламент и позицията на висш представител на ЕК за външните работи.

Сред националните лидери, които се изказаха срещу предложението, бяха българският премиер Бойко Борисов, хърватският премиер Андрей Пленкович, унгарският премиер Виктор Орбан и ирландският премиер Лео Варадкар, пише „Политико”.

Тази опозиция, заедно с Полша, Румъния и други страни, които вече бяха изразили съпротива срещу Тимерманс, беше достатъчна, за да направи планът от Осака политически неприемлив.

Председателят на Съвета Доналд Туск внесе предложението пред лидерите на Парламента по-рано в неделя само няколко часа, след като се върна в Брюксел от Япония.

Той и неговите помощници предупредиха, че далеч не е ясно, че пакетът – разработен от Меркел, френският президент Емануел Макрон, холандският премиер Марк Рът и испанският премиер Педро Санчес – ще успее.

„Няма подкрепа от лидерите на ЕНП и председателството на ЕНП за предложения пакет“ – каза Хърватския премиер Пленкович.

„Като ЕНП ние не се съгласихме с пакета, договорен в Осака. Мисля, че е справедливо да се каже, че има голямо противопоставяне на предложението, направено в Осака от гледна точка на ЕНП”, каза Варадкар, след пристигането си.

„Огромното мнозинство от министрите на ЕНП не вярват, че трябва да се откажем от председателството на Комисията толкова лесно, без борба.“, допълни той

Някои представители на ЕНП и дипломати заявиха, че сделката изглежда е създадена в полза на Германия и особено на Меркел в отношенията й с нейния управляващ коалиционен партньор – Социалдемократическата партия.

В допълнение към издигането на Тимерманс на върха, който в момента е заместник-председател на Комисията, планът предвижда кандидатът на ЕНП, германският евродепутат Манфред Вебер, да стане президент на Парламента за двоен мандат от пет години.

„Липсва подкрепа от лидерите на ЕНП и председателството на ЕНП за предложения пакет“, заяви Пленкович, добавяйки, че партията стои зад Вебер.

„Социалистите и либералите се опитват да дисквалифицират Вебер без никакви достоверни аргументи“, добави той. „Преговорите ще бъдат дълги и изчерпателни.“

„Тази сделка е добра за Германия, а не за ЕНП. Някои лидери се бунтуват срещу нея,“ каза дипломат от ЕС.

Лидерите на ЕНП се срещнаха малко след пристигането си на мястото на срещата на върха в офисите на латвийската делегация, за да разработят общи точки за обсъждане, каза дипломатът.

Борисов, каза при пристигането си на срещата на върха, че Вебер остава кандидатът на ЕНП за председател на Комисията и се оплака, че независимо от това, което е било разработено в Осака, четиримата лидери, които стоят зад предложението, не могат да говорят от името 24-те други в Съвета.

Длъжностни лица и дипломати казаха, че Туск е понижил очакванията си за срещата на върха в неделя и смята, че сделката ще бъде невъзможна.

Друг дипломат съобщи, че Туск, на среща със словашкия премиер Пелегрини, му е споделил, че е малко вероятно да има сделка в неделя вечер.

Докато опозицията срещу плана в Осака расте, официални лица и дипломати казаха, че вълна от имена отново се обсъждат за най-висшите постове в ЕС, включително комисарят по либералната конкуренция Маргрете Вестагер, която е датчанка, консервативният преговарящ по Брекзит Мишел Барние, който е французин, както и консервативният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, която е българка.

И към този момент няма пробив в обсъждането на кандидатите за ключови позиции в европейските структури на лидерите на ЕС, но окончателният компромис с назначаването на холандеца Франс Тимерманс като ръководител на Европейската комисия не е окончателно отхвърлен.

Непряк знак, че кандидатурата на социалдемократа Тимерманс не е напълно отхвърлена, беше срещата му с българския премиер Бойко Борисов.

БНР съобщи по-рано, че след разговора си с Тимерманс Борисов е показал склонност към приемане на компромис.

На срещата на върха в Брюксел лидерите на ЕС ще трябва да се споразумеят за „пакет“ от назначения на длъжностите на ръководителя на ЕК, Европейския съвет и дипломацията на ЕС. Това трябва да стане преди началото на пленарната сесия на Европейския парламент на 2 юли.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук