Русия
На снимката: Говорителят на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова

Русия нарече обвиненията на Великобритания за участието на руското военно разузнаване в хакерски атаки по цял свят „адска парфюмна смес“ и безсмислени фантазии, предаде „Интерфакс“.

„Без всякакъв анализ в един флакон, а възможно е да е от парфюма „Нина Ричи“, бе смесено всичко: и разузнаването, и кибершпионите, и кремълските хакери, и Световната антидопингова агенция. Това е просто адска парфюмна смес. Богатата фантазия на нашите колеги от Великобритания наистина няма граници. Кой измисли всичко това? Бих искала да видя. Те просто са Андерсеновци“, заяви днес на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

Британското следствие счита, че именно във флакон от „Нина Ричи“ е бил зареден „Новичок“, използван за отравянето.

„Оказва се, че британското външнополитическо ведомство, което се специализира още и за безопасността в сферата на информационно-комуникационните технологии, обяви цяла порция от умопомрачителни заключения в стил „хайли лайкли“ /highly likely – много вероятно/, за участието на Главното разузнавателно управление в кибератаките по цял свят, в това число и по сървърите на ВАДА /WADA-Световната антидопингова агенция/. Няколко седмици повтаряха, че ГРУ е свързано със Скрипал в Солзбъри и с Еймсбъри, сега тази история могат спокойно да я пришият към ситуацията с ВАДА“, посочи Захарова.

По-рано външният министър на Великобритания Джеръми Хънт заяви, че ГРУ стои зад няколко кибератаки в света. Според телевизионния канал Sky News това е първият случай, когато британските власти директно обвиняват ГРУ във враждебни действия в киберпространството.

По данни на британските спецслужби ГРУ се свързва с 6 кибератаки в периода 2015-2018 г. Става дума за взлом в сървърите на Демократическата партия в САЩ по време на предизборната кампания през 2016 г., проникване в базата данни на Световната антидопингова агенция, разпространяване на компютърния вирус Bad Rabbit през 2017 г. и др. Британското външно министерство твърди, че ГРУ е свързано с не по-малко от 12 хакерски групи.

В Брюксел министърът на отбраната на Кралството Кевин Уилямсън днес повтори обвиненията, че Русия е съпричастна в редица кибератаки и че страните от Запада са длъжни да работят за по-нататъшната изолация на Москва.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!