МОСКВА – Газпром изпрати писмо до Украйна, в което официално предлага или да удължи текущата сделка за доставка на газ за страната (за собствена употреба и за транзит в Европа), или да подпише ново едногодишно споразумение. Това заяви в понеделник руският износител на газ. Настоящото 10-годишно споразумение между Русия и Украйна изтича на 31 декември.

Задължителните условия на руската компания включват: Отказ на двете страни от всички взаимни искове и прекратяване на всички съдебни производства; Отмяна на решението на антимонополната комисия на Украйна да наложи глоба на „Газпром“ за „нарушаване на икономическата конкуренция“; Прекратяване на искането на „Нафтогаз“ за разследване срещу „Газпром“ от Европейската комисия.

Русия се нуждае от време, за да завърши изграждането на тръбопроводи, които да заобикалят Украйна, за да продължи да изнася газ за Европа – най-големият си пазар. Без удължаването на сделката хиляди домакинства на континента са изложени на риск от недостиг на газ през зимния сезон.

Украйна по-рано заяви, че предпочита сигурността на дългосрочната сделка и няма да се съгласи на краткосрочната сделка, от която се нуждае Москва.

„Нафтогаз“ заяви, че му се дължи обезщетение за това, че „Газпром“ не изпомпва определен обем газ годишно през Украйна и плаща твърде малко за това, което изпраща по тръбопроводите на страната.

Руският президент Владимир Путин каза, че претенциите по сделката трябва да бъдат отменени, като ги нарече „глупост“.

Миналата година Газпром достави на Европа над 200 милиарда кубически метра (bcm) газ, от които 87 милиарда куб. м. преминаха през Украйна, осигурявайки на Киев ценен транзитен доход.

Тази стъпка от страна на Русия би облекчила изключително и България при вноса и на руски газ, тъй като няма да се налага търсенето на алтернативен източник.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!