Руските власти, изправени пред потенциална икономическа катастрофа с влизането в сила на западните санкции, заплашиха чуждестранните компании, които обявиха, че се изтеглят от страната с арести на служители и конфискация на активи, съобщи „Уолстрийт джърнъл“.

Според бизнес всекидневника, който се позовава на запознати източници, руските прокурори са отправили предупреждения към няколко чуждестранни дружества – чрез обаждания, писма и лични посещения – включително към Coca-Cola, McDonald’s, Procter & Gamble, IBM и Yum Brands, компанията майка на KFC и Pizza Hut.

Те са заплашили да арестуват служители, които са критикували правителството, или да конфискуват активи, включително интелектуална собственост.

„Предупрежденията са накарали поне една от компаниите, към които са насочени, да ограничи комуникациите между руския си бизнес и останалата част от компанията, поради опасения, че имейлите или текстовите съобщения между колегите могат да бъдат прихванати, казват някои от хората (запознати с въпроса)“, пише вестника.

Русия е изправена пред безпрецедентни санкции, наложени от западните правителства след инвазията в Украйна, като все по-голям списък от компании обявяват изтеглянето си от страната или плановете си да преустановят дейността си там.

Без да използва думата „национализация“, руският президент Владимир Путин заяви, че подкрепя назначаването на „външни“ администратори начело на такива чуждестранни компании в Русия, „за да ги предаде на тези, които ще ги накарат да работят“.

Coca-Cola, McDonald’s, Procter & Gamble и Yum Brands не са коментирали информацията.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук