самолет

Като ответна мярка на забраната от страна на европейските държави за полети на руски самолети, Русия ограничава полетите на авиокомпании от 36 държави, съобщи „Росавиация“, цитирана от АФП.

„В съответствие с нормите на международното право, в отговор на забраната от страна на европейските държави за полети на граждански въздухоплавателни средства, експлоатирани от руски въздушни превозвачи и/или регистрирани в Русия, е въведено ограничение на полетите на въздушни превозвачи от 36 държави“, се казва в изявлението.

Както е посочено, ограниченията ще засегнат въздушните превозвачи от следните държави: Австрия, Албания, Ангила, Белгия, България, Британски Вирджински острови, Великобритания, Унгария, Германия, Гибралтар, Гърция, Дания (+ Гренландия, Фарьорски острови, Териториално море), Естония, Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Канада, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Финландия, Франция, Хърватия, Чехия, Швеция, Джърси.

Полетите от тези страни могат да се извършват със специално разрешение, издадено от „Росавиация“ или от руското Министерство на външните работи.

През изминалия уикенд западните държави предприеха нови санкции срещу Русия. Във връзка с нахлуването на Русия в Украйна Европейският съюз забрани на всички руски самолети да кацат, излитат или летят над територията на ЕС, като освен това забрани на своите компании да доставят граждански самолети и резервни части на Русия. Освен това преди ден стана известно, че ЕС е забранил трансакции, свързани с управлението на резервите и активите на Централната банка на Русия. Държавите от ЕС ще могат да извършват трансакции с Банката на Русия, ако това е „строго необходимо“ за гарантиране на финансовата стабилност. Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел заяви, че около половината от финансовите резерви на Руската централна банка ще бъдат замразени благодарение на новите санкции на ЕС.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук