САЩ-Русия

Съединените щати забраниха всички американски трансакции с Централната банка на Русия, които влизат в сила незабавно, съобщиха от Министерството на финансите, като представиха безпрецедентна санкция за допълнително наказание на Москва за нахлуването в Украйна.

„Това действие ефективно обезсилва всички активи на Централната банка на Руската федерация, притежавани в Съединените щати или от американски лица, където и да се намират“, заявиха от Министерството на финансите.

 

Мярката е предприета в координация със западните съюзници. Очаква се тя да ограничи сериозно способността на Русия да защитава рублата и да подкрепя икономиката си.

Стана ясно още, че от днес САЩ налагат санкции на ръководителя на Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ) Кирил Дмитриев и на самия фонд.

„Напълно блокирахме Руския фонд за преки инвестиции и неговия ръководител Кирил Дмитриев“, заяви високопоставен служител на американската администрация на специален телефонен брифинг.

Мерките влизат в сила от понеделник. РФПИ осъществява преки инвестиции във водещи и перспективни руски компании съвместно с водещи инвеститори от цял свят.

Говорителят на президента Дмитрий Песков заяви по-рано, че Руската федерация от доста време се подготвя системно за евентуални санкции, включително и за най-тежките, пред които е изправена сега. А на въпроса дали Русия ще реагира огледално на наложените санкции, той отговори, че отговорите ще бъдат формулирани главно от гледна точка на целесъобразността и интересите на Русия.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук