Членове на украинската делегация пристигат с военен хеликоптер за преговорите с руската делегация, в Гродно, Беларус .
Членове на украинската делегация пристигат с военен хеликоптер за преговорите с руската делегация, в Гродно, Беларус

Делегацията на Украйна се среща с руски представители за първите разговори след нахлуването на Москва, докато боевете за няколко украински града продължават, а руската рубла се срива. Срещата се провежда точно от другата страна на границата в съседен Беларус – ключов съюзник на Кремъл.

Украинската делегация пристигна малко преди 12.00ч. днес, а руската от вчера на обяд бе в Минск. Мястото на преговорите се пази в тайна. Намира се на брега на река Припят. Руската делегация се води от Владимир Мединский, помощник на президента на Русия, украинската – от Давид Арахамия – лидер на фракцията на партия „Слуга на народа“. В състава на украинската делегация са: министърът на отбраната Олексий Резников и Михайло Подоляк – съветник на президента на Украйна и още петима души.

„Украинската делегация пристигна на украинско-беларуската граница, за да участва в преговори с представители на Руската федерация“, се казва в изявление на украинското президентство. „Основният въпрос на разговорите е незабавното прекратяване на огъня и изтеглянето на войските от Украйна“.

Припомняме, че първоначално Киев не желаеше да изпрати делегация в Беларус, заради ролята на страната като посредник при нападението на Русия срещу Украйна.

Руските държавни медии публикуваха видеозапис на украинските делегати, които пристигат с хеликоптер.

Леонид Слуцки, ръководител на комисията по международни въпроси в руския парламент, написа в Telegram: „Скоро ще започнем“.

Преговорите се провеждат в момент, когато украинските сили оказват ожесточена съпротива на руската офанзива, ден след като президентът Владимир Путин нареди на своите началници на отбраната да приведат ядрените сили на страната в състояние на повишена готовност.

Зеленски заяви, че е скептично настроен относно възможността за пробив.

Очаквайте подробности!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук