На снимката: руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко.

Москва проучва мирното предложението на Италия за уреждане на войната в Украйна, съобщи италианското издание La Repubblica. 

Заместник-министърът на външните работи на Русия Андрей Руденко е заявил, че мирното предложение е получено и e в процес на оценка. 

В четвъртък, 19 май, La Repubblica съобщи, че по думите на министъра на външните работи на Италия Луиджи ди Майо, Италия е предложила на ООН да бъде създадена международна посредническа група, която да работи стъпка по стъпка за прекратяване на огъня срещу Украйна.

Подробности за италианския мирен план не се знаят, но според La Repubblica той съдържа четири точки. Планът е съгласуван с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, пише изданието.

Първата точка е руският огън в Украйна да бъде прекратен, а фронта да бъде демилитаризиран под егидата на ООН. 

Втората точка в плана е да се преговаря за неутрален статут на Украйна, като все пак се предвижда държавата да влезе в Европейския съюз. Не се споменава членство в НАТО. 

Третата точка според La Repubblica е Украйна и Русия да подпишат двустранно споразумение за “спорните територии” Крим и Донбас, които да получат пълна автономия под суверенитета на Украйна. 

Финалната точка в мирния план е сключването на многостранно споразумение за мир и сигурност в Европа. Целите на споразумението са разоръжаване, контрол над въоръженията и предотвратяване на бъдещи конфликти.

Вчера ръководителят на руския преговарящия екип Владимир Медински съобщи, че Москва е готова да продължи преговорите с Украйна. Медински обвини Киев за спирането на преговорния процес. Отново вчера украинският президент Зеленски изрази готовност преговорите да продължат, но уточни, че Украйна няма да преговаря за отстъпването на свои територии на Русия. “Искаме всичко да стане както беше преди войната, но Русия не иска това”, каза той.

По-рано днес Борис Бондарев, съветникът на Постоянното представителство на Русия към ООН в Женева, подаде оставка. Той обяви, че се срамува от Русия и от работата си заради войната срещу Украйна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук