Асен Личев МОСВ пари дефицит
На снимката: Асен Личев - служебен министър на околната среда и водите

Служебният министър на околната среда и водите, Асен Личев, е заварил министерството с 10 милиона дефицит. Това съобщи самият той, като посочи, че бюджетът на институцията е 64,5 милиона лева.

„Предприятието за управление на дейностите по околна среда (ПУДООС), на което много разчитах и което е с бюджет от 70 млн. лева, го заварвам с дефицит от 24 млн. лева”, продължи Личев и заяви, че екоминистерството е имало изключително лошо управление. Той съобщи, че оценка на корупционния риск изобщо не е правена, липсват основни стратегически документи.

„Няма и 1 лев за осъществяване на основните политики на министерството до края на годината. А при липсата на Народно събрание, което да актуализира бюджета, това излиза като една мина, която, надявам се, нито едно редовно правителство да не настъпи“, каза още той.

Неизпълнени ангажименти по наказателни процедури, инициирани от ЕК

Личев посочи и че не са изпълнени ангажименти на държавата по две наказателни процедури, инициирани от ЕК. „Едната е за неизпълнение на задълженията на България за закриване и рекултивация на депа с неопасни отпадъци, които не отговарят на изискванията. Друга е за необявяване на защитени зони за местообитанията“, заяви той.

Наказателните процедури са общо 18, каза от своя страна зам.-министър Емилия Тончева. Тя посочи, че от тях няколко са много ключови като тази по отношение на фините правхови частици. „Тази наказателна процедура е по отношение на вече заведено второ дело в Съда на ЕС. Тук става въпрос за определяне на размера на финансовата санкция. Делото се намира във финална фаза и това, което предстои е всъщност държавата да бъде санкционирана“, заяви зам.-министърът.

Тя посочи, че проблемът, който установява, че е възникнал, е свързан с факта, че общините, които на местно ниво следва да положат необходимите усилия, за да изпълнят препоръките за намаляване на стойностите на фините прахови частици, практически в много малка степен реализират конкретни мерки.

Зам.-министърът посочи, че това, което би могло да направи това правителство и съответни те като ескперти в МОСВ е да се опитат да се борят за разпределение на санкцията по такъв начин, че ефектът от нея да е възможно най-поносим. „Санкцията, която е определена е в размер на 3 156 евро на ден. Това, което ние бихме могли да поискаме и това, което евентуално може да бъде формирано като официално становище, защита от страна на българското преавителство, е тази санкция да бъде разпределена между всичките общини и съответно само там, където има действително налично нарушение, само там да бъде приложен. Това ще промени финансовия ефект върху България“, заяви тя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук