регистрацията

Месец след началото на кампанията за местни данъци шофьори на автомобили се оплакват, че липсата на комуникация между МВР и общините ги ощетява. Причината – ако искат да платят по-нисък данък за колата си, може да им се наложи да сменят талона на превозното средство.

През ноември миналата година парламентът гласува повишаване на данъците за автомобили, като въведе екологичен компонент при изчисляването им. С него колите с старите возила, за които народните избраници приеха, че са с по-замърсяващи двигатели, ще плащат повече. Общинските съвети определят данъка със своя наредба. Още тогава се разбра, че максимално ще е повишението на данъците за автомобили с двигател под Евро 4, като в тази категория попадат основно произведени преди 2005 г. коли.

Оказва се, че екологичната оценка на моторното превозно средство често не е вписана в талона. Тази процедура не е задължителна, но без нанасянето ѝ общината няма как да намали данъка на автомобила. Така на шофьорите им се налага да сменят талона на колата, за да плащат по-нисък данък.

Столичната полиция използва профила си във „Фейсбук“, за да уточни, че подмяната на талона се налага само ако това изисква местната община. Услугата струва 20 лв.

От СДВР допълват, че при липсата на екологична норма в свидетелството за регистрация на колата трябва да се отиде до официалното представителството на марката на автомобила. Оттам шофьорите ще получат документ, който да показва какъв евростандарт поддържа автомобилът. Тази услуга също струва пари, като при всеки автомобилен представител сумата е различна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!