Таско Ерменков
на снимката: Депутатът от БСП Таско Ерменков

От кулоарите на парламента народният представител от ПГ на „БСП за България“ Таско Ерменков защити лидера на партията си Корнелия Нинова, която обвини ГЕРБ и ДПС в сделка. Според нея управляващите са се съгласили да гласуват опрощаването на задължения на Главното мюфтийство към държавата, а в замяна на това да получат подкрепа за отхвърлянето на президентското вето върху част от новите разпоредби на Изборния кодекс.

„Сделката не е по финансирането на вероизповеданията. Сделката е по параграф 4 от Закона за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията, където черно на бяло е написано, че се еднократно се отменят задълженията на всички вероизповедания до 31 декември 2018 г. На Българската православна църква – няколко хиляди, на Мюфтийството – над 10 млн. лв“ – каза той.

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова нарече „сделка“ отхвърлянето на президентското вето върху Изборния кодекс от депутатите на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ДПС. По думите ѝ сделката ще се види в първата точка от дневния ред на Народното събрание за петък, когато ще се гласуват промени в закона за вероизповеданията. Според Нинова с тях ще бъдат опростени всички задължения на Мюфтийството.

Вече трета седмица депутатите от БСП ги няма в парламента, но днес Ерменков бе дошъл, за да свърши някои свои неща.

„Нямаме забрана да влизаме в Народното събрание и никой не може да ни забрани. Решението ни е да не участваме в работата и да ставаме съучастници на абсурдите, които се творят тук“, уточни той.

Ерменков увери, че депутатите от БСП няма да вземат заплати за времето, в което са отсъствали.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!