София може да се освободи от още един наследен от тоталитаризма символ – паметника на Съветската армия – ако градоначалник стане кандидатът на дясното обединение „Демократична България“ Борислав Игнатов. Днес пред журналисти председателят на Камарата на архитектите в България заяви, че ако стане столичен кмет, ще инициира референдум за съдбата на паметника.

Плановете на Игнатов дават надежда на всички онези, които недоумяват как е възможно три десетилетия след формалното падане на комунизма в самия център на столицата да стои символ на чуждата окупация. Паметникът на Съветската армия се оказа по-яростно защитаван дори и от Мавзолея на Георги Димитров, който преди 20 години бе заличен завинаги. Заплашителната фигура с вдигнатия автомат обаче продължава да стои недосегаема като мрачно напомняне, че България още не се е отърсила от останките от комунистическото си минало.

Игнатов обаче дава надежда за промяна. Той обеща при изборна победа като първа стъпка да провери документацията на паметника.

„Ако е държавен, ще поискам да стане общински, след което ще инициирам провеждането на референдум“, каза кандидатът за кмет.

Той вече бе станал известен с предложението си за погребване на паметника в озеленен саркофаг или в конструкция с държавния герб и получи критики за идеите си. Днес той поясни, че с тях е искал да провокира дебата, който комунистите-носталгици се опитват да подавят напълно. Идеята не трябвало да се приема като конкретен план, а като тема за обсъждане.

Кандидатът за столичен кмет обаче е категоричен, че паметникът на Съветската армия няма място в „най-хубавото място на София“ и така „да доминира върху съзнанието на хората“.

На снимката: Борислав Игнатов

„Отново поемам ангажимент, ако бъде избран за кмет, тази дискусия да се състои и да приключи с допитване до гражданите. Тяхната дума ще е решаваща… Като архитект смятам, че паметникът носи фалшиво послание. Той е направен от добри творци, но самите те признават, че са били под натиск при създаването му. Паметникът е израз на сервилност от страна на българските тоталитарни власти, защото е известно, че самият Съветски съюз не е държал да има такъв“ – подчерта Игнатов.

Кандидатът говори и за други свои идеи за реформи в столицата. Той е против автомобилните трасета да минават през същинския център, а това трябва да става по обходни пътища, както е в модерните западни градове. Игнатов би премахнал и колчетата за ограничаване на паркирането. По думите му те са безсмислен разход и ограничават движението на пешеходците.

Ремонтът на „Графа“ пък е „демонстрация какво не трябва да се прави“ и „заслужава народно въстание“.

По думите на Игнатов сега столицата не се управлява добре. Тя има нужда от качествено, съвременно и прозрачно управление.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!