цигари

Tютюнопушенето може да причини изключителни вреди на физическото здраве на хората и това не е нищо ново. Знаем също, че психически нестабилните хора са по-податливи към този порок. Още по-интересно обаче е това, което британските изследователи са открили: че може да съществува причинно-следствената връзка между тютюнопушенето, депресията и шизофренията.

„Тютюнопушенето е по-широко разпространено сред хората с шизофрения и депресия, отколкото сред останалата част от населението.“ Това е въведението на изследването на Университета в Бристол, публикувано в списание „Psychological Medicine“. Разпространението описва честотата на заболяване или симптоми в различни групи в определен момент от време. Дали това може да се обясни с това да бъдеш предразположен към психични заболявания или обратното – тютюнопушенето спомага за развитието на психични заболявания? Британските учени са се заели с този проблем, който наподобява казуса с яйцето и кокошката.

Склонност към шизофрения и депресия поради генетична предразположеност или пороци като тютюнопушенето?

По време на изследванията екипът около Робин Уутън предполага, че гените, които могат да доведат до шизофрения и депресия, се появяват на случаен принцип в популацията. За да изключат, че фактори на начина на живот като доходи, общо физическо здраве, консумация на алкохол и общи здравословни проблеми влияят на резултата, изследователите избират произволно измерени стойности от две бази данни (една – с шизофрения, другата – с депресия).

Проучването се фокусира върху около 378 генни варианта, които преди това са били свързани с желанието за започване на пушене; по същия начин и 126, които се свързват с невъзможност за спиране на пушенето.

Оказа се, че хората, които са започнали да пушат (независимо от продължителността и интензивността), както и тези, които могат да бъдат класифицирани като много тежки дългогодишни пушачи, имат повишен риск от психично заболяване. Уутън и нейните колеги базират този резултат на факта, че хората, които са спрели цигарите напълно – или поне за дълго време, например 20 години – все още заболяват от шизофрения или депресия почти два пъти по-често от хората, които никога не са пушили.

Критика към изследването

Макар и данните да са рандомизирани, трябва да се отбележи, че всички те са от Европа. Следователно резултатите от теста не са глобално значими. Освен това изследователите посочват, че (все още) не им е ясно какво точно може да предизвиква този процес.

През март 2019 г. списанието “The Lancet” публикува резултатите от подобно проучване на King’s College в Лондон, според което броят на психично болните употребяващи канабис се смята за особено висок. В този случай обаче учените преждават по-специално срещу активната съставка на канабиса THC.

Отказът от тютюнопушенето все пак си струва

Дори и да са необходими допълнителни тестове по отношение на настоящото проучване – има много други фактори, които да ви накарат да спрете да пушите. В крайна сметка се казва, че дори една цигара на ден е вредна за тялото и съответно намалява продължителността на живота. Разбира се, това не е лесно, тъй като цигарите (никотинът) са силно пристрастяващи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!