сън

Денят се състои само от 24 часа и обикновено прекарваме около една трета от тях, докато спим. Заради това хората, които обичат да оползотворяват всяка една секунда от времето си, вече със сигурност са се чудили: Възможно ли е да учим, докато спим?

Отговорът е и да, и не, в зависимост от това какво разбираме под „учене“.

Сънят е от решаващо значение за формирането на спомените. Спящият мозък стабилизира преживяванията от деня, като ги премества от хипокампуса, където са формирани за първи път, в различни региони на мозъка. Имайки предвид значителната обработката на спомените, докато спим, нормално е да се запитаме дали не могат да се формират и нови спомени в това време от денонощието.

Изследвания от последните години установяват, че мозъкът може да абсорбира информация и дори да формира нови спомени по време на сън. Уловката обаче е, че спомените са имплицитни или несъзнателни. Казано по друг начин, този вид учене е много по-прост от това, което се изисква да научите и разберете немския език или квантовата механика.

„В продължение на десетилетия научната литература казваше, че ученето на сън е невъзможно. Така че дори най-основната форма на учене представлява голям интерес за един учен.“, казва Томас Андрилон, невролог в университета Монаш в Мелбърн, Австралия.

Миризма на развалени яйца и пушене: Да направиш асоциациите

Множество проучвания са установили, че един вид основна форма на обучение, наречена кондициониране, може да се случи по време на сън. В проучване от 2012 г., публикувано в списанието Nature Neuroscience, например, израелски изследователи откриват, че хората могат да се научат да свързват звуци с миризми по време на сън.

При него учените пускат определена мелодия на спящите участници в проучването, но в същото време се разнася миризма на развалени яйца и риба. При чуването на същата мелодия в будно състояние участниците затаяват дъх, за да се предпазят от лошия мирис.

„Това беше ясен показател за това, че хората могат да формират нови спомени по време на съня си“, казва Андрилион, който не е участвал в това проучване.

Въпреки че спомените са несъзнателни, те могат да повлияят на поведението на хората, открива се в проучване от 2014 г., публикувано в Journal of Neuroscience. В това изследване пушачите са намалили цигарите, след като са прекарали една нощ, изложени на миризмата на цигари, смесена с развалени яйца или развалена риба.

„Гуга” значи слон: Да научиш нов език, докато спиш?

Андрилон и неговите колеги по-късно откриват, че ученето на сън дори може да надхвърли простото кондициониране. От проучването, публикувано в списанието Nature Communications, става ясно, че участниците могат да си спомнят сложни звукови модели, които са чули по време на съня си.

Способността за учене на сън може да обхване и научаването на нови думи. В проучване, публикувано в списанието Current Biology през януари, изследователите представят на участниците в проучването двойки думи на сън – измислено буквосъчетание и неговото предполагаемо значение, като например „гуга” значи слон. След своето събуждане участниците трябвало да изберат правилната дума, отговаряща на представеното обяснение. Процентът на правилните отговори  след слушането по време на съня е значително по-висок, отколкото преди това.

Общото между всички тези изследвания  е, че те показват една несъзнателна форма на памет. „Това не е знание, което хората могат да използват, защото дори не знаят, че съществува“, каза Андрилион.

Стимулирането на спящия мозък с нова информация вероятно нарушава функциите на съня, като се отразява негативно на укрепването на спомените, посочва Андрилион. Въпреки това изследванията продължават, тъй като ученето по време на сън може да бъде полезно в конкретни случаи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!