Китай, войници
Китайски войници тернират при тежки уславия /снимка: China Daily /

Оцелелите от сражение като в каменната ера индийци дадоха втрещяващи свидетелства за китайските „отряди на смъртта“, които преследваха и избиха с направени от подръчни средства оръжия десетки индийски войници в пограничен сблъсък преди няколко дни, съобщава „Експрес“.

Бруталност

Двете страни се биха с часове в долината Галуан. Индийски войник е разказал, че враговете са били въоръжени с боздугани с бодли, железни пръти и палки, увити в бодлива тел. Индийски офицер заяви пред „News 18“, че дори невъоръжените войници, които се опитвали да избягат през хълмистата местност, били залавяни и убивани:

„Умрелите включват и човек, който скочи в река Галуан, в отчаяно усилие да се спаси“.

„News 18“ съобщава за 100 ранени индийци след сблъсъците в понеделник. Други съобщения говорят за 23 убити индийци и общо 43 пострадали от китайска страна, но остава неясен точният брой на мъртвите  и пострадалите.

Недоразумение?

Боят е станал, защото индийска част, под командването на полковник Бикумала Сантош Бабу  е започнала премахването на китайска позиция, която китайските офицери уж са се съгласили да напуснат /пограничният район е със специален режим на контрол от Индия и Китай/. Смята се, че битката е започнала, когато индийците са влезли в позицията. И двете страни не носели огнестрелно оръжие.

Полковник Бабу е бил убит в схватката.

Случаят предизвика ярост и протести в Индия. Премиерът Нарендра Моди се зарече, че Индия ще отвърне. Той заяви, че смъртта на войниците „няма да бъде напразна“.

Без оръжие за избягване на кръвопролития

По границата от 3500 км между двете държави не са произвеждани изстрели от 1975 г., когато те създадоха механизми за разрешаване на местните сблъсъци между войниците им и за избягване на повторение на войната от 1962 г., в която Китай завзе Аксай Чин – отдалечен район в североизточния ъгъл на Ладак, близо до Тибет, който бе част от Индия.

 

Индия, Китай
Граничарите ходят без оръжие, за да избягват тежки конфликти

Последният сериозен сблъсък между двете армии беше в Доклам през 2017 г. – район, за който претендират както Китай, така и индийският съюзник Бутан. Рядкост  е индийски или китайски войници на границата да носят оръжие, като целта на това е да избегнат ескалиращи конфликти. В последно време обаче войници на двете страни неколкократно се биха с юмруци и камъни.

Сега висши военни от Китай и Индия ще се срещнат в опит за деескалация на напрежението след кървавия последен инцидент.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук