Украйна пусна парк от фотоволтаични панели в бившата електроцентрала в Чернобил, тъй като страната се стреми да използва слънчевата енергия, за да даде на сцената на най-тежкото ядрено бедствие в света нов шанс за живот.

Инсталацията от 1 милион евро с мощност един мегават се намира само на сто метра от гигантския метален купол, запечатващ останките на атомната електроцентрала, която претърпя катастрофален инцидент през 1986 година.

„Днес ние свързваме станцията с енергийната система на Украйна“ – заяви на церемонията по откриването Йевген Варягин, шеф на „Слънчев Чернобил“, украинско-германска компания.

Инсталацията, която е инсталирана на площ от 1,6 хектара, може да захранва средно голямо селище или около 2 000 домакинства. Плановете са в крайна сметка да се произвеждат 100 мегавата на площадката, която поради замърсяване от радиация не може да се използва за селскостопанска дейност.

Украинските власти предложиха на инвеститорите близо 2500 хектара за монтиране на слънчеви панели, а освен евтината цена на земята мястото също е привлекателно, тъй като предлага връзки към електрическата мрежа.

Чуждестранните инвеститори са привлечени от цената, при която Украйна ще купува слънчевата енергия, която според експертите надвишава европейската средна стойност с 50%.

Украйна, която спря да купува природен газ от Русия през последните няколко години, има за цел да разнообрази производството на електроенергия.

Реактор номер четири от АЕЦ в Чернобил избухна на 26 април 1986 г., в резултат на което до три четвърти от Европа бяха замърсени,, особено в Русия, Украйна и Беларус. След катастрофата съветските власти евакуираха стотици хиляди хора, а обширната територия – над 2000 квадратни километра – остава изоставена.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук