Замърсяването на въздуха е причина за смъртта на 790 000 човека всяка година в Европа и 8.8 милиона по целия свят, което е двойно повече от предишните проучвания, твърди и изследване, което бе представено в понеделник.

Между 40% и 80% от смъртните случаи са вследствие на сърдечен удар, инсулт или друг тип сърдечно-съдови заболявания, причинени от смок, съобщават изследователи.

Средно статистически токсичния коктейл от газове от автомобили, индустрия и земеделие съкращават живота на тези, които умират преждевременно с 2.2 години.

„Това означава, че замърсяването на въздуха причинява повече смърт на година от тютюнопушенето, което според Световната здравна организация е виновни за смъртта на 7.2 милиона смъртни случая през 2015 г.”, казва основния автор на труда Томас Мюнзел, професор от Медицинския университет в Майнц, Германия.

„Тютюнопушенето може да се избегне, но замърсяването на въздуха, не.”

Фини и едри частици азотен диоксид (NO2), серен диоксид (SO2) и озон (O3) също са свързани с когнитивните функции, производителността на труда и образователните резултати.

Проучването, което е публикувано в Европейския сърдечен журнал се фокусира върху Европа, но тези статистически методи са приложими и в останалия свят. Проучванията за неевропейските страни ще бъдат публикувани отделно.

Междувременно Сдружение на природозащитни организации определи държавите с най-чист въздух на света.

На първо място се класира Финландия, а веднага след нея се нарежда Исландия.

Основният критерий е наличието на фини прахови частици във въздуха, като е разработена компютърна програма, която да следи и систематизира данните.

Първата петица се допълва от Естония, Швеция и Австралия.

Най-лошо е качеството на три държави на Индийския субконтинент – Бангладеш, Пакистан и Индия.

Систематизирани са данните от 73 страни, като България се нарежда на 24-то място.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!