КЗК представи анализ на пазара на горива, от който става ясно, че нищо няма да предприеме. Това се посочва в официална позиция на „Демократична България”.

„За да се замаже положението се изброяват отново редица проблеми и се обяснява, че държавата трябва да ги решава. От специален регулатор, КЗК се превръща в специален коментатор, който не предприема нито една значима мярка”, пише още в позицията.

И се добавя:

„Последните няколко години ГЕРБ и БСП предприеха геноцид срещу малките търговци, което допълнително ограничи конкуренцията и е причина за нарастване цените на горивата”.

„Демократична България” настоява за оставката на КЗК, тъй като не защитават конкуренцията на малките и средните фирми.

Те поискаха и да се отменят, по думите им, лобистките закони, „извършващи геноцид срещу малките и средни търговци в полза на големите вериги”.

Като трето условие „Демократична България” поставя облекчаването на условията за създаване и за достъп до данъчните складове за горива.

„От 2015 г. се знае, че близо 80% за дизела и над 90% при бензина, като капацитети, се контролират от най-големия участник на пазара – групата „Лукойл“, пише в позицията на организацията.

Те искат още данъчните складове да бъдат регулирани като обществени доставчици  със задължителен, свободен и равнопоставен достъп до тях и публичност на цените за наемане, като в края на всеки месец обявяват свободните количества.

На последно място „Демократична България” иска държавата да извърши обективно разследване на големите вериги, „чиито цени подозрително съвпадат”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!